21 – 22 iunie 1964, uciderea a 3 tineri activiști cu concursul poliției în Mississippi

Lumea este surprinsă de intensitatea și durata protestelor începute în Minneapolis, ca reacție la uciderea lui George Floyd, un cetățean de culoare în vârstă de 46 de ani, de către polițistul Derek Chauvin care și-a apăsat genunchiul pe gâtul lui Floyed timp de 8:45 minute, în timp ce alți 3 polițiști au asistat la întreaga scenă. La fel de surprinși sunt și cetățenii din SUA când văd că în anul 2020 încă au loc abuzuri ale poliției care se soldează cu moartea cetățenilor, în special a celor de origine afro-americană.

În urmă cu 56 de ani trei lucrători pentru drepturile civile din Statele Unite ale Americii au fost omorâți de către poliția din Mississippi și membri ai Ku Klux Klan. James Earl Chaney (21 de ani), Andrew Goodman (20 de ani) și Michael Schwerner (24 de ani) lucrau în timpul verii pentru o campanie de a înregistra cetățenii de culoare la vot.

Aceștia investigau incendierea Bisericii Metodiste Muntele Zion, un loc de întâlnire pentru membri ai Congresului Egalității Rasiale (CORE), pentru care James Earl Chaney din Meridian, Mississippi, lucra ca organizator. Andrew Goodman, un student la antropologie, de origine mozaică din New York, și Michael Schwerner, organizator al CORE tot de origine mozaică și din New York, veniseră în statul din sudul SUA pentru a înregistra oamenii la vot. Aceștia l-au acuzat pe adjunctul de șerif, Cecil Price, că agresează întrunirile publice organizae de CORE și obligă credincioșii precum și pastorii să îngenuncheze în fața mașinilor în timp ce sunt bătuți de către persoane identificate ca fiind rasiști. Aceștia ar fi de fapt și autorii incendierii bisericii metodiste.

Cei trei tineri au fost dat dispăruți timp de 44 de zile. Aceștia fuseseră de fapt linșați în noapte dintre 21 și 22 iunie. Autorii actului au fost membrii grupului KKK din Mississippi, cu concursul Biroului Șerifului din Neshoba și al Departamentului de Poliție din Philadelphia, Mississippi.

Crime desfășurate cu concursul poliției

Adjunctul șerifului îi arestează pe Chaney, Goodman și Schwerner în trafic sub acuzații inventate și îi aduce în arestul închisorii din Neshoba. Sunt eliberați în aceeași seară fără să poată consulta un avocat. Pe drumul spre înapoi către Meridian, sunt opriți din nou de către o mașină a poliției, în timp ce din alte două autoturisme pline cu membri KKK îi răpesc pe cei 3 activiști. Lângă un drum rural cei 2 tineri din New York sunt împușcați fiecare cu un glonț pe când Chaney este ucis cu 3 gloanțe după ce fusese legat în lanțuri și castrat. Toți trei au fost apoi îngropați în apropiere de locul linșajului.

FBI deschisese o anchetă pentru a-i găsi, transformând tema locală în una de interes național. Asemenea dispariții mai avuseseră loc în tot statul Mississippi pe seama eforturilor de a înregistra cetățenii pentru vot. Soția lui Schwerner, care lucra tot pentru CORE în Meridian și-a exprimat indignarea că presa nu acordase atenția cuvenită disparițiilor din zonă până când doi cetățeni albi originari din New York au căzute victime.

Justiție îndeplinită după 41 de ani

Dintre ucigași doar 7 au ajuns să fie condamnați în 1967, dar pentru acuzația de violare a drepturilor civile, nu pentru crimă. Printre aceștia se număra și adjunctul șerifului. Trei persoane din grup au fost achitate, printre ele numărându-se Edgar Ray Killen, membrul Ku Klux Klan care a organizat crimele.

Jurnalistul Jerry Mitchell a dorit la mijlocul anilor 2000 să se facă dreptate pentru cele 3 victime din anii 60. Așa că a scris mai multe articole despre acest eveniment. Citind faptele întâmplate, profesorul de liceu Barry Bradford din Illinois alături de 3 elevi Allison Nichols, Sarah Siegel și Brittany Saltiel, s-au alăturat efortului jurnalistic. Aceștia au obținut un interviu cu Edgar Ray Killen, care rămăsese activ în promovarea rasismului sub pseudonimul ”Preacher” (Predicatorul). Cu ajutorul acestui material video, ei au reușit să convingă procurorii statului Mississippi să redeschidă procesul.

Doar în 2005, acuzația de omor a venit pe numele lui Killen, ceilalți suspecți nemaifiind în viață. Acesta a fost condamnat la 60 de ani închisoare, 20 pentru fiecare victimă.

Urmări

Ca urmare a tragediei și confruntându-se cu tot mai multe amenințări de moarte, familia lui Chaney a trebuit să părăsească statul. Aceștia s-au mutat în New York, unde Ben Chaney, fratele mai mic al victimei, în vârstă de 11 ani, urmase cursurile unei școli private. În cele din urmă acesta se înscrisese în Partidul Black Panther, cunoscut pentru înarmarea membrilor săi. Cu ocazia unei călătorii în 1970 în Florida acesta a fost acuzat de crimă pentru că se afla în mașina cu care doi prieteni ai săi au ucis 3 bărbați în acea călătorie. După 13 ani petrecuți în închisoare și eliberat pe cauțiunie, Ben Chaney a creat Fundația James Earl Chaney pentru a promovarea munca pentru drepturile civile și justiție socială începută de fratele său.

În 2014, cei trei tineri activiști Chaney, Goodman și Schwerner au primit distincția postumă Medalia Prezidențială pentru Libertate de la președintele Barack Obama.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *