14 mai 1938: jucătorii Angliei salută nazist înaintea unui meci de fotbal în Berlin

Înaintea izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial, politica de „îmblânzire” a regimului nazist s-a vărsat și într-un meci de fotbal amical între naționala Angliei și cea a Germaniei. Parte din aceste eforturi, înaintea partidei din 14 mai 1938, jucătorii echipei de fotbal a Angliei și-au ridicat brațele în cunoscutul salut nazist „Heil Hitler”, chiar dacă conducătorul Germaniei nu era prezent. Jucătorii fuseseră instruiți să facă acest lucru direct de către conducătorii echipei, ai federației de fotabl și ai reprezentanților guvernului britanic.
Se pare că jucătorii au refuzat la început să facă salutul dar presiunile din partea autorităților britanie i-au obligat la acest gest. Unul dintre jucători, Stan Cullis, a refuzat să salute și a fost exclus din echipă pentru acel meci. La acel timp, guvernul Regatului Unit al Marii Britanii ducea o politică prietenoasă față de regimul lui Hitler, chiar dacă acesta din urmă ducea deja acțiuni de agresiune, cum ar fi anexarea Austriei.
În mai 1938, Anglia s-a confruntat cu Germania pe stadionul olimpic din Berlin cu 150.000 de spectatori prezenți în tribune, însă printre aceștia nu s-a numărat și Adolf Hitler. În timpul imnului național al germanilor, jucătorii din echipa engleză s-au alăturat adversarilor în salutul nazist. Aceștia ar fi urmat instrucțiunile lui Neville Henderson, ambasadorul german al Marii Britanii, și al lui Stanley Rous, secretarul federației de fotbal (care a devenit mai târziu președintele FIFA). Au fost prezenți naziști influenți precum: Hermann Göring (președintele Reichstag), Joseph Goebbels (ministrul propagandei din Reich), Rudolf Hess (adjunctul Führerul în partidul nazist) și Joachim von Ribbentrop (ambasadorul german în Regatul Unit).
Embed from Getty ImagesPercepția comună a fost că evenimentul din acea zi a fost mai puțin despre sport decât despre politică. Se credea că jocul a contribuit la pregătirea drumului pentru întâlnirea lui Chamberlain cu Hitler și celebrul său discurs „Pace în timpul nostru”. Din 1937 până în 1940, guvernul conservator al lui Chamberlain a fost cunoscut pentru politica sa de relaxare cu Germania și partidul nazist, iar strategia s-a văzut și în fotbal, din păcate.
Acest incident a avut consecințe la nivel național și a exemplificat importanța fotbalului pe scena mondială. De asemenea, a subliniat rolul cultural al fotbalului, deoarece a fost organizat un amical tocai pentru a simboliza relația dintre Germania și Regatul Unit la acea vreme. A fost ultimul joc pentru germani înainte de Cupa Mondială din Franța din 1938.