26 mai 1824 – prima grevă în SUA, organizată de femei muncitoare

În acel an, cu două zile înainte de 26 mai, proprietarii Morii Slater din Pawtucket, pe coasta de Est a Statelor Unite ale Americii au hotărît să crească ziua de muncă cu o oră fără să crească și plata, concomitent cu o tăiere de 25% al salariilor țesătoarelor. Drept urmare, 102 femei și fete s-au organizat și au intrat în grevă, lucru neîntâlnit până atunci în industria textilă dar și în orice fabrică din SUA.

Având vârste cuprinse între 15 și 30 de ani, aceste muncitoare erau considerate de către patronat a fi plătite cu salarii extravagante pentru niște femei, mai ales tinere. De aici și decizia de a tăia salariile și a crește perioada de muncă. În au pichetat fabrica.

În curând, li s-au alăturat în solidaritate alți muncitori și cetățeni din comunitatea locală, protestând și blocând accesul în Moara Slater. Una dintre relatările acelui eveniment descrie protestul ca fiind format din copiii, femei și bărbați, toți adresând zgomotos în stradă insulte proprietarilor fabricii. În săptămâna cât a durat greva, grevistele și ceilalți protestari au aruncat pietre în vilele patronilor și în final au dat foc la una dintre morile aparținând fabricii. A doua zi după acest eveniment, patronatul a pornit negocierile cu muncitoarele și au ajuns la un compromis.

Acel exemplu de feminism și solidaritate pornit în 26 mai 1824 a dus la alte greve similare în industria textilă din întreaga regiune Noua Anglie, fiind un moment de conștientizare și organizare a muncitorilor din SUA.

imagine: pictură a grevei, de Christine Ashley

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *