8 mai 1945 – ziua capitulării și sfârșitul războiului în Europa

În această zi, pe 8 mai 1945, Germania capitula în fața Aliaților, punând capăt astfel celui de-al Doilea Război Mondial în Europa.


Ziua de 8 mai 1945 reprezintă momentul în care forțele militare ale Germaniei, incluzând forțele aeriene, terestre și navale au încetat operațiunile armate. La ora 23:01, pentru a fi mai exacți. Este celebrată în Europa post-belică drept Ziua Victoriei (VE Day).

Acest lucru era specificat în actul capitulării semnat de Înaltul Comandament al Forțelor Armate (Oberkommando der Wehrmacht sau OKW) cu o zi înainte, pe 7 mai. Prin document se legaliza de fapt capitularea necondiționată a tuturor forțelor germane, fapt ce pune capăt oficial războiului în Europa.

Aliații (prin „cei 4 mari”) nu au recunoscut guvernul președintelui Dönitz, care preluase conducerea Germaniei în momentul capitulării. Au creat în schimb Comisia Aliată de Control, pe 5 iulie 1945, cele patru puteri au semnat un document în Berlin, în conformitate cu art. 4 al actului de capitulare.

În mod oficial cel de-al Doilea Război Mondial s-a încheiat la 2 sept 1945 și a început la 1 sept 1939. Acest debut are totuși în spate conflicte anterioare care au contribuit în mod cert la deteriorarea situației geopolitice regionale care a dus în cele din urmă la un război mondial.

Spre exemplu, războiul Italiei cu Etiopia demarat în 1935, ignorând în acest demers Liga Națiunilor, organizația înființată la finalul Primului Război Mondial ca efort de a preveni încă o conflagrație mondială. Germania a susținut agresiunea Italiei. Remilitarizarea zonei Rhenania de către Germania în 1936 a reprezentat încă un pas pe care acum îl vedem ca fiind evident agresiv. Nu este doar cazul în Europa. În Asia, Liga a fost desconsiderată de către Japonia în conflictele începute în 1931 și campania de invazie pe continent a Chinei.

Puterile Axei: Germania, Japonia, Italia, și Ungaria, România (până în 1944), Slovacia, Bulgaria (până în 1944), Iugoslavia (nu a ratificat pactul), Statul Independent al Croației [statele care au aderat la Pactul Tripartit din 1940].

Aliații: Regatul Unit, China, Uniunea Sovietică (din iunie 1941), Statele Unite (din decembrie 1941) [cei 4 mari], Franța, Polonia, Iugoslavia, Grecia, Țările de Jos, Belgia, Luxemburg, Norvegia, Danemarca, Cehoslovacia [state ocupate cu guverne în exil], Canada, India, Australia, Noua Zeelandă, Africa de Sud, Etiopia, Brazilia, Mexic, Filipine, Cuba, Columbia, Republica Dominicană [alte state implicate de partea Aliaților], Italia (din 1943), Finlanda (din 1944), România (din 1944), Bulgaria (din 1944) [foste state ale Puterilor Axei].

Foto: Biblioteca Franklin D. Roosevelt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *