5 martie 1945: Lena Baker condamnată la moarte pentru uciderea agresorului său

Lena Baker a fost o menajeră de culoare din SUA care a fost judecată, condamnată și executată în 5 martie 1945 pentru uciderea angajatorului ei alb, Earnest Knight, care a încercat să o violeze. Deși a declarat că gestul ei a fost în autoapărare, a fost condamnată la moarte de un juriu format în totalitate din bărbați albi. Procesul ei a durat o zi.


În 1944, Baker a început să lucreze pentru Ernest Knight, un bărbat alb mai în vârstă care și-a rupt piciorul și avea nevoie de ajutor în gospodărie. El deținea un gristmill și, după ce a agresat-o sexual pe Lena de mai multe ori, o va ține acolo închisă zile la rând într-o stare similară cu sclavia. Fiul lui Knight și oamenii din oraș nu aprobau această „relație”, însă au dorit să-i pună capăt amenințând-o pe femeie. Într-o noapte a urmat o ceartă între cei doi, timp în care Knight a amenințat-o pe Baker cu o bară de fier. În timp ce încerca să scape, s-au luptat pentru pistolul lui, iar ea l-a împușcat și la ucis. A raportat imediat incidentul și a spus că a acționat în autoapărare.

Procesul a fost prezidat de judecătorul William „Two Gun” Worrill, care a ținut la vedere o pereche de pistoale pe banca sa judiciară. La proces, doamna Baker a mărturisit pe larg că Ernest Knight a forțat-o de mai multe ori să întrețină relații sexuale cu ea. Restul oamenilor din oraș știau acest aspect, fiul lui Knight o amenințase să plece, iar șeriful chiar o avertizase să stea departe de Knight sau riscă să fie trimisă la închisoare!

Dar Lena Baker se temea de reacția agresivă a angajatorului său. În noaptea dinaintea crimei ar fi scăpat de Knight și ar fi fugit să doarmă în pădure. Când s-a întors la locul de muncă a doua zi dimineață, bărbatul furios a încolțit-o, sechestrând-o în mașină. Când Knight s-a întors mai târziu să o elibereze, Baker i-a spus că nu va mai reveni, urmând încăierarea care a dus la moartea bărbatului.

Lena Baker

Juriul format din bărbați albi au decis în aceeași zi că este vinovată și au condamnat-o la moarte. Lena Baker a fost executată de statul Georgia în 1945, fiind singura femeie din statul Georgia care a fost executată prin electrocutare.

Deceniile ulterioare Războiului Civil au fost dominate în sudul SUA de segregare rasială sistematică.

Uciderea și execuția au venit în decursul unei perioade de zeci de ani de suprimare de către stat a drepturilor civile ale cetățenilor negri din Georgia dominată de albi. După ce au obținut controlul legislativelor de stat, democrații albi din statele Confederației (care a pierdut Războiul Civil) s-au adăugat la eforturile anterioare și au obținut o excludere pe scară largă prin lege a persoanelor de culoare.

Din 1890 până în 1908, legislativele de stat din sudul SUA au adoptat noi constituții, modificări constituționale și legi care au îngreuna înregistrarea și votarea, mai ales atunci când sunt administrate de personalul alb într-un mod discriminatoriu. Au reușit să renunțe la majoritatea cetățenilor negri, precum și a multor albi săraci din sud, iar prezența la vot a scăzut dramatic în fiecare stat. Partidul Republican care reprezenta la acea vreme partea câștigătoare a Războiului Civil a fost aproape eliminat în regiune timp de decenii, iar democrații au stabilit controlul cu un singur partid în toate statele din sud.

În plus față de segregarea rasială legală impusă de legislativul Georgia dominat de albi, au fost impuse reguli care a făcut pe oamenii de culoare să nu se califice pentru a face parte din jurii. Deși era deja anul 1945, la momentul procesului, un ziar local ar fi raportat că Baker a fost deținută de Knight drept „femeie sclavă” și că l-a împușcat în autoapărare în timpul unei lupte.

Grațiere totală după 60 de ani

Așezată pe scaunul electric, Lena Baker a declarat că: „Ce am făcut, am făcut-o în apărare sau aș fi fost ucisă eu.” A fost executată la 5 martie 1945 ca singură femeie executată vreodată în Georgia. În urma ei au rămas 3 copii. Ultimele ei cuvinte, alături de poza ei, sunt afișate lângă scaunul electric acum retras la un muzeu din închisoarea de stat din Georgia din Reidsville.

În 2005, la peste jumătate de secol de la executare, statul Georgia i-a acordat lui Baker o grațiere completă și necondiționată. O biografie a fost publicată despre Lena Baker în 2001, ce a fost adaptată pentru lungmetrajul The Lena Baker Story (2008), relatând evenimentele vieții, procesului și execuției sale.