31 ianuarie 1919: protestele greviștilor au adus armata în Glasgow
Protestele în timp de pandemie par un lucru improbabil, însă istoria ne arată că și în urmă cu un secol, nemulțumirile oamenilor erau prea mari pentru ca aceștia să nu își riște sănătatea. La 31 ianuarie 1919, o mulțime de muncitori din Scoția au ieșit în grevă pe străzi, pentru restabilirea ordinii fiind nevoie de prezența armatei.
Greviștii au cerut reducerea săptămânii de lucru de la 54 la 40 de ore, crearea de locuri de muncă pentru soldații demobilizați dar și creșterea timpului liber al lucrătorilor. Începutul grevei s-a semnalat pentru ziua de luni, 27 ianuarie, până vineri numărul muncitorilor care au întrerupt lucrul ajungând la 60.000.
Ziarele vremii s-au arătat revoltate de manifestațiile din Glasgow, folosind sintagme precum terorism în descrierea protestelor care au dus în stradă mulțimii de 20.000-25.000 de oameni. Zecile de mii de protestari au ocupat Piața George și au scandat încontinuu.
Conform Glasgow Evening News, polițiștii au considerat că este necesar să intervină în forță, ceea ce a urmat fiind inevitabil riposte din partea greviștilor, printre care mulți soldați demobilizați după război. Protestatarii au aruncat înspre forțele de ordine cu pietre și sticle, mulți polițiști rupând rândurile și fugind. Manifestanții au ocupat clădiri din centrul orașului, iar violențele cu poliția au continuat până noaptea târziu, reprezentanții guvernului declarând chiar că nu este vorba de o grevă ci de o răscoală bolșevică.
În timp ce regimentul local al forțelor de ordine era închis în cazarmă, 10.000 de trupe ale Armatei au intrat în oraș, fiind prezente în scurt timp și tancuri. Detașamentele de soldați care patrulau pe străzi au potolit, chiar dacă nu direct, vigoarea manifestațiilor din oraș.
După o săptămână de proteste și negocieri dure, într-o zi de luni, în data de 10 februarie, angajatorii au fost de acord cu o reducere de 7 ore a săptămânii de lucru. Chiar dacă soldații au ajuns după încheierea revoltelor din stradă, iar tancurile 3 zile mai târziu, prezența armatei în stradă a fost determinantă pentru mulțimile care protestau, mulți dintre cei prezenți foști militari demobilizați după Primul Război Mondial.