Cel puțin 30 de civilizații active existente în Galaxie?

Un nou studiu al astrofizicienilor de la Universitatea din Nottingham estimează că în galaxia noastră, Calea Lactee, ar putea exista un număr de cel puțin 30 de civilizații active, acest lucru neînsemnând că vom putea vreodată să avem vreo probă fizică sau vreun contact cu ele.

Dacă până acum cercetătorii din domeniul astrofizicii și astrobiologiei luau în calcul variabile cum ar fi distanța față de stea pentru ca o planetă să fie prielnică dezvoltării vieții inteligente, studiul semnat de Tom Westby și Christopher Conselice are o altă abordare.

Conform datelor publicate în The Astrophysical Journal pe data de 15 iunie, numărul de civilizații la care au ajuns cei de la Universitatea din Nottingham este rezultatul unui calcul numit Limita Astrobiologică Copernicană. Mai precis, cercetătorii au privit din punct de vedere evoluționar întreaga galaxie. Bazându-se pe presupunerea că într-o perioadă de 5 miliarde de ani tereștri o civilizație poate ajunge la nivelul celei pe care noi o experimentăm în prezent, capabilă de zbor în spațiu și transmitere de mesaje în afara atmosferei. Adică, între 0 și 5 miliarde de ani o civilizație are posibilitatea teoretică să se dezvolte. Apoi s-au calculat stelele din galaxie care să conțină cel puțin un conținut metalifer cel puțin egal cu cel al Soarelui. Având în vedere că civilizația terestră s-a dezvoltat după 4,5 miliarde de ani, numărul de civilizații active extra-tereste la care s-a ajuns este aproximativ 36!

Autorii studiului au luat în calcul și durata emiterii de semnale în spațiu, bazându-se pe civilizația noastră care face asta de aproape 100 de ani. Aceștia mai spun că metoda lor simplifică presupunerile oferind în același timp o estimare mai solidă a numărului de civilizații existente în galaxia noastră. Studiul mai arată și că este posibil ca timpul de supraviețuire a unei civilizații asemănătoare cu a noastră să nu fie atât de lungă. Autorii spun că astfel, dacă se vor demonstra vreodată existența unor astfel de civilizații se poate deduce că o civilizație tehnologizată ca a noastră să dureze mai mult decât câteva sute de ani. În caz contrar, este științific posibil ca o astfel de civilizație să nu aibă o viață prea lungă.

Entuziaștii de astronomie ar trebui să nu se entuziasmeze atât de repede. Chiar dacă cele 36 de civilizații sunt 20, 10 sau chiar 5, distanța medie dintre acestea ar fi de 17.000 ani-lumină, făcând comunicarea sau detecția foarte dificilă cu tehnologia noastră actuală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *