Seismele aruncă o nouă lumină asupra nucleului interior al Pământului
Datele capturate din undele seismice cauzate de cutremure aruncă o nouă lumină asupra celor mai adânci părți ale nucleului interior al Pământului, potrivit seismologilor de la Universitatea Națională Australiană (ANU) din Canberra.
Nu cu mult timp în urmă se credea că structura Pământului era compusă din patru straturi distincte: crusta, mantaua, miezul exterior și miezul interior. Descoperirile, publicate în Nature Communications, confirmă că există un al cincilea strat. În cadrul noului studiu au fost analizate unde de la 200 de seisme cu magnitudini peste 6 care au ricoşat ca nişte mingi de ping-pong de până la cinci ori în interiorul planetei.
Ipoteza existenței unei bile metalice interne în nucleul interior a fost emisă cu aproximativ 20 de ani în urmă. Acum oferim dovezi pentru a demonstra această ipoteză.
Dr. Thanh-Son Phạm, niversitatea Naţională Australiană din Canberra
Cutremurele declanşează unde seismice ce străbat planeta şi pot dezvălui contururile structurii sale interioare după forma schimbătoare a undelor. Până în prezent, oamenii de ştiinţă au reuşit să detecteze undele care s-au propagat de maximum două ori dintr-o parte a Pământului în cealaltă şi înapoi. Studiul devine posibil datorită extinderii fără precedent a reţelelor seismice globale.
Învelişul exterior al nucleului interior şi recent confirmata sa sferă interioară sunt suficient de fierbinţi pentru a fi topite, însă îşi menţin starea solidă, de aliaj solid fier-nichel, sub imensa presiune din centrul Pământului. Miezul interior creşte încet în dimensiune în detrimentul miezului exterior prin solidificarea materialelor topite în timp ce Pământul se răceşte treptat – aşa cum a făcut-o de la apariţia sa, în urmă cu aproximativ 4,5 miliarde de ani.
Foto: ANU / Nature Communications