Primele imagini transmise de telescopul spațial Euclid relevă detalii ale Universului nemaivăzute anterior

După patru luni de muncă asiduă la testarea și calibrarea lui Euclid, telescopul a oferit primele cinci imagini uimitoare ale Universului. De la stele strălucitoare la galaxii slabe, imaginile arată capacitatea unică a lui Euclid de a crea imagini clare vizibile și în infraroșu pe o mare parte a cerului într-o singură ședință, transmite Agenția Spațială Europeană (ESA).


Euclid, detectivul ESA al Universului întunecat, are sarcină dificilă de a investiga modul în care materia întunecată și energia întunecată au făcut ca Universul nostru să arate așa cum arată astăzi. În proporție de 95% cosmosul nostru pare să fie făcut din aceste misterioase entități „întunecate”. Dar nu înțelegem ce sunt, deoarece prezența lor provoacă doar schimbări foarte subtile în aspectul și mișcările lucrurilor pe care le putem vedea.

Pentru a dezvălui influența „întunecată” asupra Universului vizibil, în următorii șase ani, Euclid va observa formele, distanțele și mișcările miliardelor de galaxii aflate la o distanță de până la 10 miliarde de ani lumină. Făcând acest lucru, ESA țintește să creeze cea mai mare hartă cosmică 3D realizată vreodată!

Foto: ESA
Galaxia IC 342

Ceea ce face ca perspectiva lui Euclid asupra cosmosului să fie specială este capacitatea sa de a crea o imagine vizibilă și în infraroșu remarcabil de clară pe o mare parte a cerului într-o singură ședință.

Nu am mai văzut niciodată imagini astronomice ca acestea, care să conțină atât de multe detalii. Sunt chiar mai frumoase și mai clare decât am fi putut spera, arătându-ne multe trăsături nevăzute anterior în zone binecunoscute ale Universului din apropiere. Acum suntem gata să observăm miliarde de galaxii și să studiem evoluția lor în timpul cosmic.

René Laureijs, responsabil pentru știință al proiectului Euclid

Imaginile publicate prezintă această capacitate specială: de la stele strălucitoare până la galaxii slabe, observațiile arată integralitatea acestor obiecte cerești, rămânând în același timp extrem de clare, chiar și atunci când sunt luate în obiectiv galaxii îndepărtate.

Foto: ESA
Grupul de galaxii Perseu

Echipa de astronomi efectuează acum ultima reglare fină a navei spațiale înainte ca observațiile științifice de rutină să înceapă la începutul anului 2024. Peste șase ani, Euclid va cerceta o treime din cer cu o acuratețe și o sensibilitate fără precedent pentru a crea cea mai mare hartă 3D a Universului nostru și a descoperi secretele materiei întunecate și ale energiei întunecate.

Foto principală: ESA, Nebuloasa Capului de cal