„Cometa Verde” observabilă pentru prima dată de la oamenii neanderthali încoace

Cometa C/2022 E3 (ZTF), cunoscută și sub numele de „Cometa Verde”, a făcut pe 1 februarie cea mai apropiată vizită față de Pământ, înainte de a părăsi probabil sistemul nostru solar pentru totdeauna. Din cauza orbitei sale foarte mari, cometa a mai putut fi observată de pe planeta noastră doar de către oamenii neanderthali.


La miliarde de ani și nevăzută de când neanderthalienii erau specia dominantă de umanoizi, „Cometa Verde” continuă să impresioneze oamenii. Mai mult pentru că pare că îi crește o a treia coadă, acest lucru nereușind să surprindă oamenii de știință atunci când este observată în lumină cu raze X. Cometa a putut fi observată în emisfera nordică imediat după apunerea Soarelui.

Astronomii de la Centrul ESA de coordonare a obiectelor în apropierea Pământului cunosc aproape patru mii de comete „cultivate în propria ogradă”. Acestea s-au format, la fel ca planetele, în norul de gaz și praf cosmic.

Un număr de 118 dintre acestea sunt în prezent clasificate drept „comete din apropierea Pământului” și sunt monitorizate îndeaproape pe măsură ce orbita lor le aduce în apropierea planetei noastre.

Dincolo de frumusețea cosmică

Formați din praf, stâncă și gheață, acești „bulgări de zăpadă murdari” sunt cele mai curate și neatinse obiecte pe care le puteți găsi, schimbându-se foarte puțin de-a lungul miliardelor de ani, oferind astfel o fereastră înapoi către formarea Sistemului Solar.

De asemenea, se crede că cel puțin o parte din apa de pe Pământ își are originea în comete care au afectat planeta noastră în primii ei ani de formare. Nu numai că compoziția lor chimică dezvăluie multe, dar în urmă cu doar 70 de ani, mișcarea cozilor lor a dezvăluit prezența vântului solar.

Foto: Oscar Martin / ESA