Râu din Cercul Arctic poluat cu 20.000 tone de combustibil diesel

Culoarea sângerie a râului Ambarnaya din apropierea orașului Norilsk (Siberia) nu este un fenomen natural, ci o consecință directă a contaminării umane. Un accident industrial avut loc pe 29 mai nu a fost cunoscut de autoritățile ruse abia după ce rețelele de socializare au fost împânzite cu fotografia realizată de Greenpeace Rusia. Trei dintre angajații fabricii au fost puși sub acuzare pentru încălcarea legilor de protecție a mediului.

Consecințele asupra faunei și florei ar putea fi dezastruoase

Organizațiile de mediu declară că nivelurile de contaminare a apei au depășit cu zeci de mii de ori ceea ce este considerat permisibil. Autoritățile susțin că scurgerea combustibilului fosil nu a ajuns în Marea Kara, parte din Oceanul Arctic, însă sunt necesare măsurători suplimentare pentru a certifica afirmația. Au fost începute curățări ale zonei, la data de 3 iunie autoritățile reușind pomparea a 262 tone de combustibil din apă, precum și excavarea a 800 metri cubici poluați.

Reprezentanții WWF Rusia au semnalat că această contaminare va afecta aproape toată fauna din regiune, de la pești la păsări și mamiferele care trăiesc acolo. Mai mult, aceștia subliniază că poluarea este mai drastică fiind vorba de combustibil diesel și nu petrol.

  1. Pingback: Temperaturi extrem de ridicate în Siberia, la marginea Cercului Arctic – Independentul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *