Zborurile cu avioane electrice ar putea deveni normalitate

Săptămâna trecută a avut loc o altă premieră pe lângă cea a primului zbor NASA cu mijloace private în spaţiu. Este vorba de zborul cu cel mai mare avion electric de până acum pe o distanţă de 160km. Compania magniX a reuşit săptămâna trecută un prim zbor cu cel mai mare avion electric deasupra statului Washington din SUA.

Fără echivoc una dintre industriile cele mai afectate de pandemie este cea a transportului cu avionul. Companiile sunt disperate ca restricţiile de călătorie să fie ridicate, alfel fiind nevoite să declare falimentul. Unele firme cum este Alitalia spre exemplu a preferat recent preluarea de către Guvernul italian. La fel ca în cazul autoturismelor, industria aeronuticii încearcă să reducă impactul asupra emisiilor de dioxid de carbon. Dar şi asupra costurilor asociate cu consumul de combustibili fosili!

Cu toate că ideea de a opera un zbor prin metode electrice nu este nouă, existând versiuni ale implementării în realitate încă din anul 1880. Odată cu invenția de mai târziu a bateriilor cu nichel-cadmiu acest lucru a devenit posibil tehnic, însă nu a reprezentat o metodă viabilă pentru un zbor comercial. Odată cu bateriile lithium-ion în anii 1980, ideea devenea tot mai aproape de realitate.

Tehnologia a evoluat, iar în 2021 odată cu certificarea aşteptată de magniX am putea vedea avioane electrice devenind noua normalitate în zborurile comerciale de scurtă distanţă. Aceasta a modificat un model obişnuit de Cessna Grand Caravan 208B într-unul complet electric. Pentru 30 de minute, acest avion a zburat în jurul aeroportului utilizând în acest sens motorul de 750 CP dezvoltat special de magniX pe baterii. Din cauza spaţiului ocupat de acestea, modelul eCaravan folosit a avut doar 4 locuri pentru pasageri în loc de 14 cât ar avea în mod normal, dar cu modificări suplimentare, compania crede că pot ajunge la un număr de 9 în viitorul apropiat.

Pe distanţe mai mici de 800 km companiile aeriene ar trebui să folosească avioane mai mici şi mai eficiente, însă de cele mai multe ori acestea optează pentru modelele care folosesc multe resurse şi poluează. Într-un zbor de 50 de minute aceste avioane ajung la altitudinea permisă doar pentru ca după câteva clipe să fie nevoite să coboare pentru a începe procedura de aterizare. Pentru un zbor de 30 de minute costul electricităţii este de doar 6$, fiin astfel în mod cert o reducere considerabilă pentru combustibil.

foto si video: magniX

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *