Legumele ar putea fi crescute în imponderabilitate
Anunțata repornire a programului de transport în spațiu al astronauților de pe teritoriul SUA a fost amânată din cauza condițiilor meteo. Dar toată atenția îndreptată către călătoria spre Stația Spațială Internațională (SSI) cu mijloace dezvoltate de o firmă privată a dus la o reîmprospătare a interesului public către tot ce ține de spațiu, știință și tehnologie.
Pe baza experimentelor de la bordul SSI, Centrul Spațial Kennedy din Florida, de unde trebuia lansată racheta Falcon 9 cu oameni la bord, s-a descoperit că anumite legume, cum ar fi salata verde, este la fel de nutritivă când a fost crescută în spațiu, adică în imponderabilitate, ca și cum ar fi fost pe Pământ.
De ce este importantă știrea?
Rezultatele cercetării a 3 soiuri de salată verde, desfășurată între 2014 și 2016, arată că la un moment dat va fi posibil ca mâncarea pe care o consumă astronauții va putea fi produsă la bordul navelor. Cercetătoarea Gioia Massa și colega sa au comparat leguma „extra-terestră” cu cea crescută pe planetă, în condiții similare incluzând umiditatea, temperatura precum și concentrația de dioxid de carbon.
Nivelul de nutrienți al ambelor categorii de legume a fost foarte similar. Lucru ce i-a surprins pe cercetătoare deoarece se presupunea că în cazul unui zbor spațial nu se acumulează la fel de mulți nutrițeni ca în sol, într-un mediu cu gravitație.
Analizele bacteriale și de ADN au arătat că salata de pe Stația Spațială Internațională conținea mai multe microorganisme decât cele de pe Pământ. Acest lucru era însă de așteptat penru că astronauții poartă cu ei o microfloră astfel încât pe o stație spațială, în spațiu închis, se dezvoltă un mediu foarte bogat și diversificat decât ar fi cazul pe planetă, în spațiu deschis.