Marea barieră de corali s-a deteriorat crucial în 2020

Efectele schimbării climatice nu se rezumă la disconfort temporar de temperatură sau precipitații intense. La începutul anului, Australia s-a confruntat cu o perioadă lungă și intensă de incendii care s-a soldat cu numeroase victime umane, animale și multe pagube materiale. Alte efecte sunt încă vizibile. Spre exemplu Marea Barieră de Corali s-a deteriorat crucial ca urmare a creșterii temperaturii la un nivel foarte ridicat.

Cel mai mare sistem de recif de corali din lume cuprinzând aproximativ 3.000 de recifuri și insule întinzându-se pe 2.000 kilometri, într-un areal de peste 340.000 km², și una dintre atracțiile turistice principale ale Australiei a trecut printr-un episod de înălbire severă în luna februarie. Acest proces este încă studiat de către cercetători, însă evident este că diversitatea coloristică ca cea din imaine se pierde, lăsând în urmă suprafețe întregi de recifuri albe și inactivitate.

Universitatea James Cook din Australia a efectuat la sfârșitul lunii martie o serie de cercetări aeriene concluzionând că 25% din recif a fost înălbit sever iar 35% în mod moderat. Dacă în trecut s-au mai putut observa episoade de înălbiri severe, însă în 1998, 2002, 2016 sau 2017 acestea au fost limitate la una sau două secțiuni ale Barierei. În 2020, toate cele 3 secțiuni ale recifului (nord, central, sud) au fost afectate și s-au înregistrat valori semnificative ale deteriorării. Februarie al acestui an rămâne luna în care s-au înregistrat cele mai înalte temperaturi a apei vreodată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *