Poluarea industrială, înjumătățită în perioada de carantină

poluare-dioxid-azot-NO2-in-Europa-2019-ESA

Poluarea cu dioxod de azot (NO2) a scazut simtitor in lunile de carantina cand au fost aplicate restrictii privind circulatia dar si activitatea industriala.


Carantina în Europa aduce și vești pozitive în ceea ce privește mediul, nu doar în reducerea numărului de infectați cu coronavirus. Mai exact, poluarea cu dioxid de azot a înregistrat scăderi impresionante odată ce activitatea industrială a fost redusă simțitor sau întreruptă cu totul. Imaginile publicate de către Agenția Spațială Europeană (ESA) sunt grăitoare în acest sens.

Dioxidul de azot (NO2) este un compus chimic, intermediar în sinteza industrială a acidului azotic, milioane de tone fiind produse în fiecare an. Acest gaz toxic, roșu-brun are un miros caracteristic ascuțit și este un poluant puternic al aerului. Expunerea directă la acest compus cauzează probleme de respirat, cum ar fi inflamarea căilor respiratorii pentru cei fără alte afecțiuni dar și agravarea condiției pentru cei bolnavi deja. În urma dioxidului de azot se eliberează ozon care produce iritația ochilor dar mai ales acutizează greutățile respiratorii pentru oamenii care suferă de astm.

Institutul Meteorologic Regal din Țările de Jos (KNMI) a monitorizat aceste valori în lunile de când au fost declarate stări de urgență în aproape toate statele membre UE. Datele folosite de la satelitul Copernicus Sentinel-5P arată că în perioada 13 martie – 13 aprilie 2020 nivelul concentrației de dioxid de azot a scăzut cu până la 50% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Agenția Spațială Europeană informează că centrele industriale puternice cum ar fi Milano, Roma sau Madrid au valori mai mici cu 45%, pe când în Paris s-a înregistrat o scădere de 54% față de 2019, confirmând alte studii despre China sau India privind poluarea cu NO2 pe timpul carantinei impuse de pandemia cu noul coronavirus.

imagini: KNMI, Agenția Spațială Europeană

  1. Pingback: Scăderea spectaculoasă de CO2 în 2020, de prisos fără schimbări structurale din partea guvernelor – Independentul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *