Dimineața zilei de 19 noiembrie: eclipsă lunară aproape totală în America, Asia și Australia de Est
Vineri dimineața locuitorii din Canada, SUA, America Centrală și mare parte din America Latină, alături de Asia de Est și o parte din Australia, au putu fi martorii unui eveniment cu care nu s-ar mai putea întâlni vreme de câteva secole. În eclipsa aproape totală de Lună, un procent de 97% a satelitului natural este obturat și devine pentru privitori de o nuanță portocalie.
Evenimentul cosmic, care conform NASA durează aproximativ trei ore și jumătate în dimineața zilei de 19 noiembrie, va fi cea mai vizibilă în primele ore ale dimineții, începând de la ora 8:00 (UTC) cu momentul culminant la 9:03 (UTC). Privitorii pot admira coloratura pe care satelitul natural al Terrei o va obține.
Feonomenul astronomic presupune că Luna trece în umbra Pământului, creând o eclipsă de lună parțială atât de adâncă încât poate fi numită în mod rezonabil aproape totală. În momentul culminant, 99,1% din discul satelitului se va afla în umbra planetei. Această parte a eclipsei este vizibilă în toată America de Nord, precum și în mari părți din America de Sud, Polinezia, estul Australiei și nord-estul Asiei.
Penumbra este partea din umbra Pământului în care Soarele este acoperit doar parțial de Pământ. Umbra este locul în care Soarele este complet ascuns. Aspectul Lunii nu este afectat prea mult de penumbră. Acțiunea adevărată începe atunci când Luna începe să dispară, pe măsură ce intră în umbră, la aproximativ 7:20 (UTC).
La aproximativ o oră după aceea, partea Lunii încă în lumina soarelui va fi suficient de mică pentru ca ochii observatorilor să se adapteze la întuneric și să perceapă culoarea aramie a părții Lunii din umbra. Animațiile de aici imită această adaptare întunecată prin creșterea expunerii fotografice aparente în timpul celei mai mari eclipse.