Rocile prelevate de pe Lună de sonda chineză Chang’e 5 contribuie la noi explicații privind formarea satelitului
Din datele furnizate de Agenția Națională Spațială Chineză (CNSA) și analizate de către oamenii de știință, noi explicații privind formarea satelitului natural al Pământului. Conform descoperirilor pe Lună exista activitate vulcanică cu aproape un miliard de ani mai târziu decât se estima inițial.
Sonda Chang’e 5 a forat 1,7 kilograme de material, acestea fiind recuperate odată cu revenirea pe Pământ din 16 decembrie 2020, fiind astfel primele roci de pe Lună care au fost aduse pe Terra din 1976. După 10 luni de analizat datele împărțite mai multor grupuri de cercetare, oamenii de știință încep să publice rezultatele găsite.
Într-un articol publicat în Science, rocile prelevate confirmă vârsta relativă tânără a solului lunar. Chiar dacă 1,96 miliarde de ani (+/- câteva zeci de milioane de ani) nu par să indice ceva recent, data indică faptul că estimarea inițială bazată pe eșantioanele returnate în misiunile SUA (Apollo) și cele sovietice (Luna) era defazată cu aproximativ un miliard de ani!
Această descoperire este esențială pentru că explică mai bine modul în care se formează corpuri cosmice precum planetele și sateliții. Oamenii de știință cred că atunci când astfel de corpuri sunt tinere, uraniul radioactiv și toriul se scufundă adânc în interiorul lor, descompunându-se încet și eliberând căldură, care, într-un corp mare, poate păstra mantia topită timp de miliarde de ani. Dar modelele sugerează că un obiect așa de mic cum este Luna ar trebui să-și piardă rapid toată căldura.
O ipoteză care ar explica acest lucru ar fi efectul mareelor. Este posibil ca forța de maree a gravitației Pământului a făcut ca Luna să se întindă și să se deformeze, încălzind-o și menținând-o topită mai mult decât au estimat oamenii de știință. Când Luna era mai tânără, a orbitat mai aproape de Pământ, ceea ce ar fi sporit acest efect. Pentru a testa oricare dintre scenarii va fi nevoie de mai multe analize ale eșantioanelor, precum și de modelare detaliată. Ceea ce este cert: mai multe misiuni de returnare a probelor în viitorul apropiat vor aprinde un nou val de interes pentru vulcanismul Lunii.