Perseidele vizibile cel mai bine în noaptea de 12 spre 13 august

În noaptea de 12 spre 13 august se va produce maximul curentului de meteori Perseide, transmite Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu. Pasionații de astronomie vor putea observa în această perioadă mai multe stele căzătoare decât de obicei. Astronomii recomandă însă ieșirea din zonele urbane pentru acest lucru.


Departe de poluarea cu lumină, oricine poate vedea, cu ochiul liber, „ploaia” de meteoriți de pe cer. După miezul nopții până dimineața se pot vedea aproximativ 50 de „stele căzătoare” pe oră. Se recomandă privirea timp de jumătate de oră către cer cu pauze scurte, fără vizionarea ecranului telefonului.

Fluxul de resturi urmărit de pasionații astronomiei și nu numai se numește norul Perseid. Acesta se întinde de-a lungul orbitei cometei Swift – Tuttle și este format din particule evacuate de cometă în timp ce călătorește pe orbita sa de 133 de ani. Orice meteorit a cărui traiectorie inversă ajunge în constelaţia Cassiopeia (între Cassiopeia şi Perseu) este o „perseidă”. Pentru Perseide perioada de activitate este între 17 iulie şi 26 august.

Vizibilitate mai bună în afara orașelor

Perseidele sunt mai cunoscute pentru că fenomenul se petrece în perioada concediilor şi a vacanţelor de vară. În aceste săptămâni oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber, pe timpul nopții. Indiferent de originea lor fenomenele astronomice se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite.

Astfel că nu este recomandată observarea meteoriților din oraşele mari. Asta nu înseamnă că nu se pot vedea, însă mult mai puțin, aproximativ 10 pe oră. Astronomii recomandă astfel un loc la marginea urbanului, în mediul rural sau la munte. Aveți în vedere și temperaturile scăzute în nopțile din august, așa că îmbrăcați-vă corespunzător.

Foto: Ahmed Abd Elkade Mohamed (Egipt, 2017)