Satelit britanic inactiv recuperat din spațiul cosmic va fi amplasat într-un muzeu
Start-up-ul scoțian Skyrora vrea să recupereze rămășițele abandonate ale satelitului Prospero, singura componentă britanică de acest fel lansată vreodată în spațiu pe o rachetă domestică. Scopul recuperării este transofrmarea ei în piesă de muzeu pe Terra.
Compania dezvoltă în prezent o rachetă ușoară alimentată cu kerosen care va fi capabilă să lanseze mici sateliți pe orbita joasă a planetei. Însă ideea recuperării acestor „artefacte spațiale” nu este nouă. În anul 2018, Skyrora a condus de recuperare a rămășițelor primei etape a rachetei Black Arrow, cea construită în Regatul Unit al Marii Britanii, cu care a fost lansat satelitul Prospero în 1971, dintr-un deșert australian și a returnat-o în țară.
Recuperarea satelitului va fi dificilă. Chiar dacă Prospero, în „vârstă” de 50 de ani, nu mai este funcțional și orbitează la altitudinea de aproximativ 1.000 de kilometri, prezintă provocări tehnice semnificative, informează Skyrora. În prezent compania a cerut companiilor și instituțiilor academice din Regatul Unit să contribuie cu idei despre cum se poate îndeplini misiunea cu succes. Tehnologia ce va fi aplicată este gândită pentru a fi folosită de câte ori este nevoie pentru recuperarea sateliților din orbita Terrei.
Un model sustenabil pentru explorarea spațiului?
Skyrora, care beneficiază și de experiența astronautului britanic Tim Peake, care s-a alăturat consiliului consultativ al companiei în 2020, dorește nu doar să recupereze „deșeurile” spațiale pentru a le utiliza în muzee, ci și să fie un model de sustenabilitate în explorarea spațiului.
La începutul acestui an, compania a primit 3,5 milioane de dolari (3 milioane de euro) de la Agenția Spațială Europeană (ESA) pentru dezvoltarea tehnologiei sale. În viitorii doi ani, Skyrora planifică lansarea comercială pe orbita joasă a Pământului de pe solul Regatului Unit, folosind racheta XL a companiei. Combustibilul folosit produce cu 45% mai puține emisii de gaze cu efect de seră decât combustibilul fosil pe bază de combustibil pentru aviație.
Foto: Wikimedia Commons / Geni