Dezechilibrul termic al planetei s-a dublat între 2005 și 2019
Captarea energiei de către planetă s-a dublat din 2005 până în 2019 într-un mod „alarmant”, susțin reprezentanții NASA și NOAA (Administrația Națională Oceanică și Atmosferică). Într-un studiu publicat pe 15 iunie în „Geophysical Research Letters”, oamenii de știință subliniază faptul că dezechilibrul observat în ultimii 14 ani se translatează într-un trend clar al încălzirii Terrei.
Creșterile continue ale concentrațiilor de gaze cu efect de seră bine amestecate în atmosferă și timpul scărilor lungi necesare pentru ca oceanul, criosfera și pământul să ajungă la echilibru termic cu aceste creșteri duc la un câștig net de energie, deci încălzire, a planetei. Cea mai mare parte a acestui exces de energie (aproximativ 90%) încălzește oceanul, restul încălzind pământul, topind zăpada și gheața și încălzind atmosfera.
În studiul menționat, dezechilibru energetic se referă la diferența dintre cât din „energia radiativă” a Soarelui este absorbită de atmosfera și suprafața Pământului, în comparație cu cât „radiația termică cu infraroșu” revine în spațiu. Iar datele analizate din 2005 și până în 2019 arată că acesta s-a dublat într-un ritm alarmant.
Studiul constată că dublarea dezechilibrului este parțial rezultatul unei creșteri a gazelor cu efect de seră datorită activității umane, împreună cu creșterea vaporilor de apă care prind mai multe radiații cu unde lungi, contribuind în continuare la dezechilibrul energetic al Pământului. În plus, scăderea aferentă a norilor și a gheții marine duce la o absorbție și mai mare a energiei solare! Se mai menționează că magnitudinea creșterii este fără precedent.
Cele două modalități foarte independente de a privi schimbările în dezechilibrul energetic al Pământului sunt într-un acord foarte bun și ambele arată această tendință foarte mare, ceea ce ne oferă multă încredere că ceea ce vedem este un fenomen real și nu doar un artefact instrumental.
Norman Loeb, investigator principal pentru CERES la Centrul de Cercetare Langley al NASA din Hampton, Virginia
Studiul reprezintă doar un instantaneu în raport cu schimbările climatice pe termen lung. Autorii menționează că nu se poate prevede cu certitudine cum ar putea arăta deceniile următoare pentru echilibrul energetic al Pământului. Cu toate acestea, studiul concluzionează că, cu excepția cazului în care rata de absorbție a căldurii scade, ar trebui să se aștepte schimbări climatice mai mari decât cele care au loc deja pe planetă.