China construiește o nouă stație spațială în orbita Pământului

Până în anul 2022 o nouă stație spațială permanentă ar putea să ocupe un loc pe orbita Pământului. China a anunțat că pentru început trei astronauți vor putea locui în noua stație, unde mai multe experimente științifice sunt planificate a fi derulate.


China plănuiește să lanseze prima secțiune a unei noi stații spațiale a cărei construcții este planificată să se finalizeze complet cândva în 2022. Dimensiunea acesteia va fi de de aproximativ un sfert din Stația Spațială Internațională (ISS). Data exactă nu a fost anunțată însă autoritățile lansează modulul central al stației care va avea 18 metri și numit Tianhe (ce conține locuințe pentru până la 3 astronauți, împreună cu centrul de control al stației, energia, propulsia și sistemele de susținere a vieții). Acesta va fi urmat de alte două module principale, ambele concepute pentru a găzdui experimente științifice.

Stația Spațială Chineză (CSS) va fi a 11-a stație spațială cu echipaj construită vreodată. Este a treia stație a Chinei, deși cele două anterioare erau semnificativ mai mici. CSS va fi puțin mai mare decât Mir, stația spațială sovietică care a precedat ISS, informează New Scientist. După părerea specialiștilor, China încă mai are mult de recuperat până poate spune că a ajuns din punct de vedere tehnologic, la nivelul atins de către SUA.

Colaborare îndeaproape în domeniul spațial între China și Rusia

Programul spațial chinez a avut rezultate pe baza parteneriatului recent cu Roscosmos, agenția spațială rusă. Nu în mod întâmplător, cooperarea istorică puternică dintre NASA și Roscosmos este în același timp în scădere, odată cu investițiile SUA în capacitatea de a ajunge în spațiu prin SpaceX, în detrimentul achiziției de călătorii prin navele spațiale rusești Soyuz. Mai mult decât atât, conducerea Roscosmos a declarat că țara sa intenționează să pună capăt participării sale la ISS în 2025 și va construi propria stație spațială ce urmează a fi lansată în 2030.

Într-un sens, China încearcă să recupereze capacitățile pe care alte puteri spațiale le-au făcut deja. În acest sens valorifică deja expertiza și experiența sectorului spațial rus, oferind în același timp o cantitate semnificativă de fonduri în schimb pe care Rusia nu le are. Din punct de vedere istoric, aceste stații spațiale au avut ca scop creșterea înțelegerii umane și nu există motive de a bănui China că și-ar folosi noua stația spațială pentru ceva diferit.

Experimente științifice programate pe CSS

Administrația Națională a Spațiului din China a selectat deja mai multe experimente pentru a fi efectuate la bordul CSS, inclusiv cercetare în mecanica cuantică, în știința materialelor și lucrul asupra medicinei în microgravitație, având deja mai mulți parteneri internaționali, inclusiv Agenția Spațială Italiană și Oficiul Națiunilor Unite pentru Afaceri Spațiale.

NASA, pe de altă parte, nu va fi partener deoarece SUA are în vigoare legi care restricționează propria agenție de la colaborarea cu China. Aceasta fiind o greșeală, din punctul de vedere al experților citați de NewScientist, deoarece partenerii comerciali și internaționali ar putea alege să colaboreze cu China pentru că prezintă o ofertă mai atractivă.