Imaginea în care s-au observat câmpurile electromagnetice ale unei Găuri Negre

Mult entuziasm s-a produs atunci când cei de la Event Horizon Telescope au reuşit să arate lumii prima imagine a unei găuri negre în aprilie 2019. Cântărind de aproximativ 6,5 milioane mai mult decât masa Soarelui, această gaură neagră supermasivă este situată în galaxia Messier 87 sau M87, la aproximativ 55 de milioane de ani lumină distanță de Pământ. În 2021, oamenii de știință au făcut publică o nouă imagine și mai pectaculoasă decât prima.


În 2019 am avut parte de prima dovadă directă că există găuri negre. De asemenea, a fost un test extraordinar al teoriei gravitației a lui Einstein și a noțiunilor sale adiționale privind spațiul și timpul, probând gravitația în limitele sale cele mai extreme.

Acum, la aproape doi ani de la acea realizare istorică, oamenii de știință au dezvăluit o nouă imagine a găuri negre din galaxia M87, folosind o tehnică diferită. Cercetarea lor, publicată în două lucrări noi în The Astrophysical Journal Letters, oferă informații importante despre natura misterioasă a găurilor negre. Telescopul care a reușit să surprindă gaura neagră, s-a datorat unei colaborări fără precedent între oamenii de știință din întreaga lume, care au reuşit să conecteze opt radiotelescoape terestre, transformând astfel Pământul într-un imens radiotelescop virtual, care a capturat imaginea acestei găuri negre.

Informații noi despre structura câmpurilor magnetice ale unei găuri negre

Găurile negre sunt probabil cele mai enigmatice „entităţi” din natură, alimentând unele dintre cele mai energice și neobservabile fenomene din universul nostru. Datorită orizontului lor extins, granița dincolo de care nimic, nici măcar lumina nu mai poate scăpa, nu putem vedea -aşadar- în mod direct aşa-zisa gaură neagră. Dar orice materie care intră spre o gaură neagră este trasă de imensa sa forţă gravitațională, din care produce energie şi o oarecare lumină de culoare portocalie.

Observațiile cercetătorilor oferă informații noi și detaliate despre structura câmpurilor magnetice chiar şi în afara găurilor negre. Nu numai că ne aduce un pas mai aproape de înțelegerea modului în care sunt produse undele lor electromagnetice puternice, ci explică și modul în care unele materii ultra fierbinți se pot ascunde în afara unei găuri negre, rezistând gravitației sale enorme. Cercetările sugerează că acele câmpuri magnetice sunt suficient de puternice pentru a împinge înapoi materia fierbinte care rezistă la atracția gravitaţională.

În anii următori, noi telescoape vor fi adăugate la matricea celor de la Event Horizon Telescope, atât pe Pământ, cât și în spațiu, promițând imagini tot mai clare ale găurilor negre și oferind o înțelegere mai profundă ale acestor entități enigmatice.