[Cetățenii întreabă] Pe cine ajută amendarea președinților de asociații pentru necompletarea constantă a cărții de imobil?

Cartea de imobil face parte din Norma metodologică de aplicare unitară a dispozițiilor legale privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, în vigoare din 2005. De la acea vreme însă, legislația s-a învechit, a devenit greoaie și nu mai ține pasul cu realitatea vremurilor.

Societatea este în continuă mișcare, iar autoritățile consideră că este „productiv” să amendeze președinții de bloc sau pe cei care sunt desemnați pentru a se ocupa de ținerea evidenței persoanelor care intră sau pleacă din imobil! Adevărul este că OUG 97 / 2005, republicată în 2011, este o lege depășită de viața zilelor noastre. O lege nepusă în aplicare de mulți ani, cu mici excepții când Poliția Română a întreprins misiuni de verificări, în special când a fost solicitată.

La nivelul polițiștilor locali, aceștia nu par să cunoască ce înseamnă administrarea unei asociații de bloc. Altfel nu se explică cum pot aplica amenzi, ca de exemplu pentru că nu s-a notat o dată de plecare a unui chiriaș din imobil!

Efectele comportamentului autorităților locale

  1. Demobilizarea celor care se implică într-o astfel de asociație de proprietari. Amendarea unui om de bună credință, onorific, de cele mai multe ori neplătit, care nu este la fel de vigilent ca un portar/notar (cum doresc polițiștii) îl va alunga din activitățile asociației, ducând în final la desființarea ei! Deoarece nimeni nu se va mai înhăma la o asemenea funcție.
  2. Amendarea cu orice preț. În cazul în care Cartea de imobil este în regulă, autoritățile procedează la verificarea adreselor de pe buletin, caz în care emit amendă pentru cei care nu au vize de flotanți. Ca și cum procedura aceasta este una simplă și se finalizează cât ai bate din palme. Din contră, obținerea vizei presupune termen lung de programare, coadă la ridicare ș.a.m.d. Când totul s-ar putea face ușor pe website-ul instituției administrative locale, cum se întâmplă în state mai civilizate.

În misiunile de verificarea Cartea de imobil se compară cu lista de cheltuieli pentru a vedea cine stă „cu adevărat” în apartamente. Nu se ia în considerare însă dacă o perosană are mai multe apartamente în care locuiește (ex: poate avea părinții divorțați) sau o persoană care nu mai locuiește acolo deci nu se regăsește în cartea de imobil dar dorește să contribuie la cheltuielile blocului până când va vinde sau da în chirie apartamentul respectiv.

Libera circulație a persoanelor presupune și o mobilitate mai mare a acestora, lucru neînțeles de autorități. Legile au rolul de a reglementa niște situații și de a veni în sprijinul oamenilor, nu a le îngreuna viața. Mai mult decât atât, asociațiile sunt entități private, iar Statul nu ar trebui să intervină prin legislație în modul în care acestea își desfășoară activitatea, altfel cu ce sunt diferite de companiile subordonate Primăriei sau birourile Poliției locale etc.?