[Cetățenii întreabă] Reciclarea prin cointeresare nu este cumva mai eficientă?
De fiecare dată când tema colectării selective și reciclarea eficientă a fost în atenția publică, soluția administrației a fost de a pasa responsabilitatea pe cetățeni. Fie prin plata unor taxe speciale către companii private (chiar dacă serviciul nu a fost prestat după cum am mai atras atenția) fie prin amendarea cetățenilor pentru că nu pun gunoaiele unde trebuie! Acest lucru s-a dovedit, pe parcursul anilor, o soluție ineficientă și ca atare ar fi nevoie de o schimbare. Dacă se dorește bineînțeles, nu doar vorbe goale.
La întrebarea cum reciclăm eficient răspunsul este simplu și demonstrat din exemplele altor orașe sau țări. Există multe tonomate unde se primesc dozele de aluminiu, aparate care acceptă pentru reciclare recipiente de plastic de la produsele din baie. De asemenea bateriile, uleiul uzat și multe alte produse pot fi reciclate eficient dacă cetățenii sunt COINTERESAȚI. Sigur că firmele private fac acest lucru pentru a-și oferi o imagine prietenoasă în timp ce te încurajează să faci cumpărăturile la ei (se primesc tot felul de vouchere de reduceri pentru produsele reciclate).
Acest lucru se întâmplă și în Arad. Însă tot la mediul privat, la câteva companii care vor să se împrietenească cu oamenii cărora le pasă de mediu și să-i facă pe aceștia să cumpere tot de la ele. Lucru oarecum incorect no doar pentru că nu oferă libertatea de a fi cointeresat fără să fii legat de acel magazin ci ți se oferă un voucher de reducere pentru un produs pe care îl alege magazinul. De ce să nu fie un bon valoric pe care îl poți folosi pentru orice vrei să cumperi, în locul unei reduceri de 20 % la cașcavalul X?!
Fiind un privat, se presupune că poate face cum consideră de cuviință. Dar Statul? Primăria și alte autorități?
Dacă Statul ar fi la fel de interesat de reciclare precum declară reprezentanții săi de vârf și pe cât îndeasă mâna în buzunarul cetățenilor (prin taxe și amenzi), poate ar prelua modelul folosit cu succes în mediul privat. Și nu, nu avem nevoie de vouchere pentru plata impozitelor, ci scoaterea taxelor și/sau amenzilor care nu fac decât să enerveze oamenii nu să-i aducă în echipa reciclatorilor!