Cea mai avansată inimă artificială aprobată pentru comercializare și utilizare în Europa

Vestea crește speranțele celor așteaptă transplanturi, firma franceză fiind disponibilă să vândă dispozitivele în al doilea trimestru din an, după ce a testat și rafinat pentru mult timp. Cea mai avansată „inimă” dezvoltată până în prezent, Aeson cântărește 900 de grame și este alimentată cu baterii. Dispozitivul se bazează pe senzori și materiale biologice pentru a detecta exact ce funcție trebuie să îndeplinească în orice moment.

Anual, se estimează că 26 de milioane de oameni pierd lupta cu afecțiunile de inimă. Iar donatorii de organe în Europa nu sunt suficienți pentru a satisface cererea. Prin urmare, o altă opțiune pentru cei pe listele de așteptare este căutată. Firma Carmat din Franța lucrează la această proteză medicinală de zeci de ani ca răspuns la creșterea ratelor de boli cardiace în Europa dar și în întreaga lume.

Reprezentanții companiei declară că ideea unei inimi artificiale de acest fel s-a dezvoltat în urmă cu aproape 3 decenii. Oamenii de știință au dorit să construiască un dispozitiv care să înlocuiască transplanturile de inimă, însă au dorit o proteză care funcționează fiziologic ca o inimă umană, una care pulsează, se autoreglează și este compatibilă cu sângele.

Tehnologia inedită folosită funcționează prin atașarea de biți biologici la cei mecanici și prin utilizarea bateriilor și a fluidului de acționare pentru a alimenta funcțiile unei inimi normale. Un dispozitiv va funcționa timp de câțiva ani la pacienți.

Chiar dacă nu este asemeni unui organ natural, cei care au avut acest implant au declarat că au primit o a doua șansă, se pot deplasa, apleca, păstra echilibrul și chiar face unele exerciții, cum ar fi mersul pe bicicletă pe un drum fără dealuri.

Proteza constă din următoarele componente:

  • 4 valve biologice la intrare și ieșire asigură un flux sanguin pulsatil unidirecțional;
  • 2 ventricule, fiecare separat de o membrană în două cavități mai mici, una pentru sânge și una pentru fluidul de acționare. Stratul care intră în contact cu sângele acestei membrane este realizat din materiale biocompatibile;
  • 2 micropompe care împing fluidul actuatorului către membrane și generează sistola și diastola;
  • electronica încorporată, microprocesoarele și senzorii permit răspunsuri autoreglate la schimbarea nevoilor fiziologice ale pacientului;
  • o pungă externă flexibilă conține fluidul actuatorului;
  • un cablu percutanat care conectează proteza la componentele externe;

Echipamentul extern, destul de discret, oferă mobilitatea și autonomia necesare pentru a duce o viață aproape normală. Cântărește mai puțin de 5 kg și include un controler și baterii litiu-ion care oferă o autonomie de aproximativ 4 ore.

Consola de îngrijire a spitalului: echipa medicală trebuie să utilizeze consola de îngrijire (HCC) pentru a opera proteza în timpul implantării și pentru a urmări modul în care funcționează dispozitivul.