AFIR a deschis din 4 ianuarie 2021 sesiunea de depunere a proiectelor dedicate tinerilor fermieri din diaspora

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță că în perioada 4 ianuarie – 4 mai 2021 se pot depune proiectele ce vizează submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). Depunerea cererilor de finanțare se face doar on-line pe afir.info, conform precizărilor din Ghidul Solicitantului.
Sprijinul public acordat prin PNDR 2020 pentru instalarea tinerilor fermieri este nerambursabil în totalitate, și poate ajunge până la 40.000 € sau 50.000 € în funcție de dimensiunea exploatației agricole. Reprezentanții guvernamentali spun că ghidul solicitantului pentru această sesiune a fost modificat cu scopul de a ușura accesarea finanțării. Mai exact, au fost revizuite și clarificate condițiile și precondițiile pe care tinerii din diaspora trebuie să le îndeplinească pentru a depune proiectul, simplificându-se totodată modalitatea de depunere a documentelor doveditoare a studiilor și a locului de muncă.
Acordarea sprijinului va fi proporțională cu gradul de îndeplinire a Planului de Afaceri.
Sunt încurajate depunerile cât mai curând, pragul de calitate pornind de la 70 de puncte, însă acesta scade în fiecare lună cu 15 puncte, ajungând între 5 aprilie și 4 mai (ultima lună pentru aplicare) la 25 de puncte. Reprezentanții agenției precizează că finanțarea se acordă sub formă de sumă forfetară în două tranșe:
- 75% – la semnarea Contractului de finanțare
- 25% – în funcție de implementarea corectă a Planului de Afaceri, fără a depăși 3 ani (5 ani pentru exploatațiile pomicole) de la semnare.
Condiții minime pentru aplicanți
Tinerii cetățeni români din afara granițelor țării care se instalează ca șefi sau manageri ai exploatației pot solicita finanțare europeană nerambursabilă dacă au absolvit, în ultimele 60 de luni înaintea depunerii cererii de finanțare, un program de studiu în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrară: postuniversitar, universitar, preuniversitar, în țări membre ale Uniunii Europene (UE) sau țări terțe din UE.
O altă condiție este ca aceștia să fi avut un loc de muncă în țări membre UE sau țări terțe UE în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrară, cel puțin 3 luni neîntrerupte, în ultimele 24 luni dinaintea depunerii cererii, prezentând în acest sens un document oficial a cărui origine va fi autentificată prin apostilă emisă conform Convenției de la Haga.
Foto: Karolina Grabowska