Radio-telescopul Observatorului Arecibo din Puerto Rico s-a prăbușit

Platforma uriașă de 815 tone a radio-telescopului Observatorului Arecibo din Puerto Rico s-a prăbușit la începutul lunii decembrie. La ora locală 7:55, aceasta a căzut 140 de metri în vasul său reflector de dedesubt. Nimeni nu a fost rănit în urma incidentului, iar administratorii facilității încă investighează cauzele prăbușirii.

Vestea vine la doar câteva săptămâni după ce Fundația Națională pentru Științe (NSF) a anunțat deja de câteva săptămâni scoaterea din funcțiune a telescopului pe fondul problemelor de siguranță pe care le prezenta întregul comple. Platforma este de obicei suspendată deasupra vasului reflector (realizat din 38.778 de panouri perforate din aluminiu, fiecare de aproximativ 1 pe 2 m) prin cabluri conectate la 3 turnuri de susținere.⁠

Foto: Evilkalla (2013)

Observatorul Arecibo urma să fie demontat oricum din cauza preocupărilor legate de siguranță, însă demersurile nu au fost pregătite din timp. Incidentul din 1 decembrie îl scoat subit din uz pe unul dintre cele mai mari radiotelescoape din lume, după 57 de ani, fără vreo ceremonie specială.

De la finalizarea sa în noiembrie 1963, telescopul fusese folosit pentru astronomie radar și radioastronomie și făcuse parte din programul Căutare Inteligență Extraterestră (SETI). De asemenea, a fost folosit de NASA pentru detectarea obiectelor din apropierea Pământului. Începând cu anul 2006, sprijinul de finanțare al NSF pentru telescop a scăzut pe măsură ce Fundația a direcționat fonduri către instrumente mai noi, deși academicienii au solicitat NSF și Congresul să continue sprijinul pentru telescop. Numeroase uragane, au avut partea lor de vină, afectând părți ale telescopului, iar reparațiile au afectat bugetul redus al facilității.

Observatorul din Puerto Rico a apărut în filmul artistic Contact (1997), realizat după cartea cu același nume scrisă de Carl Sagan, alături de alte câteva facilități dedicate cercetării și explorării spațiale, cum este Matricea foarte mare (VLA) din New Mexico, stația spațială Mir și Coasta Spațială din jurul Capului Canaveral.