Ministerul Culturii a lansat apelul pentru finanțarea proiectelor dedicate Zilei Culturii Naţionale 2021

Continuând tradiţia pentru finanţarea activităţilor dedicate Zilei Culturii Naționale, organizațiile și operatorii culturali sunt invitați de către Ministerul Culturii să aplice pentru finanțări. Mai exact, orice persoană juridică sau persoană fizică autorizată care desfăşoară activităţi culturale, conform codului CAEN, poate înscrie un proiect cu prilejul acestei zile, cu o valoare maximă a sprijinului financiar de maximum 100.000 lei pentru fiecare proiect.

Manifestările dedicate acestei zile se vor desfăşura între 15 și 31 ianuarie 2021 şi pot fi online, dar şi cu prezenţă fizică, în cazul în care aceasta va fi permisă de măsurile pentru prevenirea răspândirii coronavirusului. Ministerul a extins perioada dedicată manifestărilor culturale la câteva săptămâni. Argumentul reprezentanților Guvernului este că printr-o asemenea decizie se oferă şansa cât mai multor persoane să beneficieze şi să poată promova cultura românească prin proiecte dedicate Zilei Culturii Naţionale.

Bugetul alocat pentru această linie de finanțare este de 2 milioane de lei, iar acordarea fondurilor nerambursabile este condiţionată de contribuţia solicitantului (din surse proprii sau atrase) de minimum 20% din valoarea proiectului. Înscrierile se pot face doar online online la adresa de email directiacultura@cultura.ro în format pdf, până la data de 21 decembrie, orele 22:00. Mai multe informații despre ce trebuie să conțină se regăsesc pe webiste-ul Ministerului. Rezultate vor fi publicate pe 5 ianuarie 2021.

Mihai Eminescu (1869)

Ziua Culturii Naționale este o sărbătoare națională, stabilită prin Legea nr.238 / 7 decembrie 2010, care are ca scop promovarea culturii, artei, și efortului academic. Ziua de 15 ianuarie a fost aleasă pentru că aceasta este data de naștere a poetului Mihai Eminescu (1850 – 1889).