[INFOGRAFIC] Date îngrozitoare privind violența împotriva femeilor din România în primele 10 luni din 2020

Anul 2020 a fost dificil nu doar din cauza pandemiei de coronavirus și crizei medicale. În primele 10 luni ale anului numărul de victime ale violenței împotriva femeilor a crescut. Izolarea la domiciliu le-a forțat de fapt pe unele femei să locuiască, sub același acoperiș, în permanență cu agresorul. Datele arată că pandemia a intensificat violențele verbale, psihice, fizice și sexuale și a arătat, din nou cu această ocazie, că autoritățile centrale și locale ignoră inegalitățile cu care se confruntă fetele și femeile în România.

În perioada ianuarie – octombrie s-au înregistrat 18.564 de victime femei și fete ale infracțiunii de loviri sau alte violențe, dintre acestea un total de 15.409 fiind victime ale partenerului sau fostului partener. Datele sunt cele raportate de către instituțiile Statului, realitatea fiind cel mai probabil mult mai gravă.

37 de femei și fete au fost ucise

88 de femei și fete au fost agresate sexual (92% din totalul victimelor sunt de gen feminin);
93 de fete minore victime ale infracțiunii de act sexual cu un minor;
102 fete minore victime ale violului și 87 de femei victime ale aceleiași infracțiuni.

În spatele acestor cifre sunt persoane reale pe care autoritățile continuă să le ignore sau să nu se preocupe prea mult de soarta lor. Revendicările Rețelei V.I.F. privind violenţa împotriva femeilor pot fi citite pe website-ul organizației. Grafice realizate de Adela Aruxandei.