Bărbaţii olandezi şi femeile letone ar fi cele mai înalte persoane din lume
Bărbații olandezi și femeile letone sunt cei mai înalți oameni de pe planetă, potrivit celui mai mare studiu realizat vreodată despre înălțime, din întreaga lume. Cercetarea, condusă de oamenii de știință de la Imperial College din Londra, a folosit date din majoritatea țărilor din lume, urmărind înălțimea în rândul tinerilor și bărbaților adulți între anii 1914 și până în 2014.
Printre descoperirile publicate în revista eLife, cercetările au arătat că femeile sud-coreene și bărbații iranieni au arătat cele mai mari creșteri ale înălțimii din ultimii 100 de ani. Bărbații iranieni au crescut în medie cu 16,5 cm, iar femeile sud-coreene cu 20,2 cm.
Înălțimea bărbaților și femeilor din Marea Britanie a crescut cu aproximativ 11 cm în ultimul secol. Prin comparație, înălțimea bărbaților și a femeilor din SUA a crescut cu 6 cm, respectiv 5 cm, în timp ce înălțimea bărbaților și femeilor din China, a crescut cu aproximativ 11 cm, respectiv 10 cm. Femeile din Marea Britanie au urcat în clasament de la locul 57 la locul 38 într-un secol, în timp ce bărbații au crescut ușor de pe locul 36 pe locul 31.
Cercetările au arătat, de asemenea, că SUA a scăzut de la poziția pentru al treilea cel mai înalt bărbat și cea de-a patra cea mai înaltă femeie din lume în 1914 la locul 37 și respectiv pe locul 42, în 2014. În general, primele zece națiuni cu cei mai înalţi oameni din 2014, au fost dominate de țările europene și nu s-a calificat nicio națiune de vorbitoare a limbii engleze. Împreună cu performanța slabă a SUA în ceea ce privește obezitatea, se subliniază necesitatea politicii mai eficiente pentru o nutriție sănătoasă pe tot parcursul vieții.
În unele țări nu s-a mai crescut deloc în ultimele decenii
Cercetătorii au descoperit de asemenea, că unele țări au încetat să crească în ultimii 30 – 40 de ani, în ciuda faptului că au prezentat creșteri inițiale la începutul secolului de studiu. SUA a fost una dintre primele țări cu venituri ridicate, iar alte țări care au văzut modele similare, includ Marea Britanie, Finlanda și Japonia. Spre deosebire de oamenii din Spania, Italia și multe țări din America Latină și Asia de Est care continuă să crească în înălțime.
Mai mult, unele țări, în special cele din Africa subsahariană, Africa de Nord și Orientul Mijlociu au înregistrat chiar o scădere a înălțimii medii în ultimii 30-40 de ani.
Ce influențează creșterea în înălțime?
Creşterea în înălţime este puternic influențată de factorii nutriționali și de mediu, deși factorii genetici ai unei persoane pot juca un rol destul de relevant. Copiii și adolescenții care sunt mai bine hrăniți și trăiesc într-un mediu mai bun tind să fie mai înalți, iar înălțimea poate fi chiar influențată şi de sănătatea și nutriția unei mame în timpul sarcinii. Consecințe pe tot parcursul vieții al înălțimii au fost asociate cu sănătatea și educația, plus câștigul salarial.
Unele cercetări sugerează că persoanele mai înalte tind să trăiască mai mult, să aibe o educație mai bună și chiar să câștige mai mult. Cu toate acestea, a fi înalt poate avea anumite riscuri pentru sănătate, deoarece studiile au legat înălțimea de un risc mai ridicat în ceea ce priveşte anumitele tipuri de cancer, inclusiv cel ovarianul și cancerul de prostată.
Acest studiu ne oferă o imagine a sănătății națiunilor din secolul trecut și dezvăluie că înălțimea medie a unor națiuni poate ajunge şi să se micșoreze, în timp ce altele continuă să crească tot mai mult în înălţime. Acest lucru confirmă că trebuie să luăm în calcul mediul extern și nutriția copiilor și a adolescenților la scară globală și să ne asigurăm că oferim copiilor lumii cele mai bune începuturi de viață.
Profesorul Majid Ezzati, Școala de Sănătate Publică, Imperial College
Cofinanțatorii studiului au explicat că această analiză unică arată puterea reală a unui studiu realizat în decursul unui secol și că în ciuda creșterilor uriașe de înălțime observate în unele țări, există şi decalaje considerabile. E nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege motivele acestui decalaj și pentru a ajuta la conceperea modalităților de reducere a discrepanţelor dintre decenii.
Echipa de cercetare, care a inclus aproape 800 de oameni de știință, și a lucrat în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății, a folosit date dintr-o gamă largă de surse, inclusiv date militare despre recrutare, anchete privind sănătatea și nutriția populației și studii epidemiologice. Acestea le-au folosit pentru a genera informații despre înălțime de la tinerii de 18 ani în 1914 (care s-au născut în 1896) până la tinerii de 18 ani din 2014 (care s-au născut în 1996).
Printre concluzii, echipa a constatat următoarele:
- Bărbații olandezi sunt cei mai înalți de pe planetă, cu o înălțime medie de 182,5 cm.
- Femeile letone sunt cele mai înalte de pe planetă, cu o înălțime medie de 170 cm.
- Primele 4 țări cu populaţiile înalte de bărbați sunt Olanda, Belgia, Estonia și Letonia.
- Primele 4țări cu cele mai înalte femei sunt Letonia, Olanda, Estonia și Republica Cehă.
- Bărbații din Timorul de Est au fost cei mai scunzi din lume, în 2014, cu o înălțime medie de 160 cm.
- Femeile din Guatemala au fost cele mai scunde în 2014, cu o înălțime medie de 149 cm.
- Diferența dintre cele mai înalte și cele mai scunde populaţii de oameni din țările de pe planetă în 2014, a fost de aproximativ 23 cm pentru bărbați – o creștere de 4 cm pe diferența de înălțime comparativ cu 1914. Diferența la femei a rămas aceeași de-a lungul secolului , la aproximativ 20 cm.
- Diferența de înălțime între bărbați și femei a rămas, în medie, în mare parte neschimbată pe parcursul a celor 100 de ani – decalajul mediu de înălțime a fost de aproximativ 11 cm în 1914 și 12 cm în 2014.
- Înălțimea medie a tinerilor bărbați și femei a scăzut cu până la 5 cm în ultimii 40 de ani în unele țări din Africa Subsahariană, cum ar fi Sierra Leone, Uganda și Rwanda.
- Bărbații australieni din 2014 au fost singura cetățenie non-europeană în top 25 dintre cei mai înalți din lume.
- În Asia de Est, bărbații și femeile din Coreea de Sud și din China sunt acum mai înalți decât vecinii lor japonezi.
- Cei mai mici bărbați adulți din 1914 au fost raportaţi în Laos, unde înălțimea medie a bărbaților era de 153 cm, o înălțime similară cu un băiat de 12 ani bine hrănit din ziua de azi.
- În 1914, cele mai mici femei au fost raportate în Guatemala, unde înălțimea medie a femeilor era de 140 cm, o înălțime similară cu a unei fetițe cu vârsta de 10 ani, bine hrănită.