Cum a evoluat piața de bere din România în 2020?

Anul 2020 a fost un an cu multe provocări nu doar pentru societate ci şi pentru piaţa de bere din România, restricţiile impuse din cauza situaţiei generate de coronavirus afectând sectorul HoReCa. Cu toate acestea, a fost înregistrată o oarecare stabilitate, piaţa berii înregistrând chiar o ușoară creştere de 0,5% în volum, informează Asociaţia Berarii României citată de Agerpres.


Din cauza restricțiilor, ponderea sectorului HoReCa în vânzările de bere s-a înjumătăţit, de la 15% în 2019, până la 8% în 2020. Înainte de pandemia de COVID-19, berea servită în acest sector genera 443 milioane de euro în economia națională. Statistica arată că în anul trecut suma s-a ridicat la doar 241 milioane de euro.

Pierderile cauzate de închiderea HORECA au fost compensate parţial de achiziţiile din comerţul cu amănuntul, mutându-se consumul de bere acasă, precum şi de faptul că a fost un an cu vreme bună. Totodată, presupunem că piaţa s-a menţinut la nivelul anului anterior şi datorită faptului că mulţi români din afara ţării, din cauza restricţiilor din statele unde îşi desfăşurau activitatea, au revenit pentru o perioadă acasă, au stat alături de familie şi şi-au petrecut aici concediile” a declarat Dragoş Constantinescu, preşedintele Asociaţiei Berarii României.

A fost preferat ambalajul nereturnabil și berea produsă autohton

În ceea ce priveşte preferinţele consumatorilor, ultimul an a fost unul diferit de cele dinainte, mai ales când a fost vorba de tipul de ambalaj. După o creştere constantă de peste 5 puncte procentuale în 2015-2019, sticla a scăzut în 2020 față de anul precedent cu 2,6%. Astfel, s-a putut constata creșterea preferinţei pentru ambalajele de unică folosinţă, înregistrându-se o creştere de 58%.

De asemenea, vânzările berii la doză au crescut anul trecut cu 1,7 pp, în acest căz păstrându-se tendinţa de creştere a ultimilor ani. Pe de altă parte, berea la draft a scăzut cel mai mult, din cauza restricțiilor din sectorul HoReCa, de la 3,4% în 2019 la 2% în 2020. Ponderea pe fiecare tip de ambalaj din piață este:

  • PET – 46,7%;
  • sticlă – 27,4%;
  • doză – 23,9%;
  • butoi – 2%.

Reprezentanţii Asociaţiei Berarii României mai subliniază că piaţa locală a berii continuă să îşi păstreze caracterul profund naţional, ponderea producţiei locale rămânând de 97% din consumul intern. Astfel, pe parcursul anului trecut, preferința pentru berea produsă autohton a rămas la cote mari.

Importurile de bere au înregistrat o creştere de 0,15 milioane hl, atingând un total de 0,65 milioane hl. pe când exporturile, acestea au crescut uşor în 2020, cu 0,04 milioane hl faţă de anul anterior, atingând un total de 0,53 milioane hl.