IRES: 45% dintre angajaţii industriei jocurilor de noroc vor să se vaccineze
Un studiu derulat de IRES la comanda industriei jocurilor de noroc din România arată că 45% dintre respondenţi vor să se vaccineze, pe când 33% sunt reticenţi la vaccinare, iar 22% nu s-au hotărât încă până la momentul desfăşurării sondajului.
Studiul „Percepţii, atitudini şi comportamente ale angajaţilor din industria jocurilor de noroc cu privire la procesul de vaccinare împotriva COVID-19” a fost realizat, în perioada 5 – 9 martie 2021, pe un eşantion de 3.963 de angajaţi din industria pariurilor şi jocurilor de noroc de tip slot-machine. S-a urmărit evaluarea gradului de informare şi percepţiei angajaţilor cu privire la campania de vaccinare anti-COVID-19, disponibilitatea acestora de a se vaccina, precum şi determinarea modului în care pandemia le-a afectat viaţa profesională şi personală.
Datele arată că există o nevoie reală de informare cu privire la vaccinurile anti-COVID-19. Principalele informaţii de interes pentru populaţie sunt legate de: modul în care vaccinurile au fost testate (studii clinice), gradul de incidenţă şi gravitatea efectelor adverse, eficienţa lor, durata imunizării. Dintre cele 3 vaccinuri folosite, 1 din 3 respondenţi preferă Pfizer, iar 1 din 10 nu are nicio preferinţă.
Studiul relevă că angajatorii sunt consideraţi o sursă de informare şi un vector de influenţă pentru angajaţi. Informaţiile oferite de angajatori, exemplul propriu oferit de colegi şi angajatori pot influenţa percepţia, atitudinea şi comportamentul angajaţilor, astfel încât opţiunea de vaccinare să fie o decizie adecvată şi informată.
Dan Jurcan, director al Departamentului Cercetare al IRES
54% dintre respondenţi au o opinie favorabilă despre vaccinuri în general, 15% rămân reticenţi cu privire la acestea, iar 1 din 3 nu are nici opinii pro, nici opinii contra vaccinurilor. 62% din angajaţi s-ar imuniza dacă angajatorul le-ar recomanda acest lucru.
- Susţinătorii vaccinului au drept motivaţie protejarea sănătăţii lor şi a familiei, dar şi revenirea la viaţa de dinainte de pandemie, fără restricţii, inclusiv din perspectiva locului de muncă.
- Indecişii au ca principale argumente: teama de reacţii adverse, îngrijorări privind siguranţa şi eficienţa vaccinului împotriva COVID-19. Scepticii sunt, în plus, marcaţi de neîncredere în autorităţi şi în companiile farmaceutice sau de negarea existenţei sau gravităţii COVID-19.
- Angajatorii sunt un punct de referinţă pentru pentru indecişi şi sceptici. Membrii familiei, angajatorii şi colegii sunt primele trei categorii de persoane despre care indecişii cred că ar putea să-i convingă să se vaccineze împotriva COVID-19. Aproape două treimi din angajaţi ar fi dispuşi să primească mai multe informaţii despre vaccinarea împotriva COVID-19 de la angajatori, care sunt percepuţi drept o sursă sigură de informare, un vector de influenţă pro-vaccinare.
- Încrederea în politicieni şi mesajele lor pro-vaccinare este de doar 5%, încrederea în mesajele vedetelor este apreciată de doar 4% dintre respondenţi, iar 18% dintre indecişi s-ar vaccina ca urmare a unui exemplu oferit de sportivi.
Conform sondajului IRES, nterdicţiile de pe durata pandemiei au afectat major respondenţii, 8 din 10 angajaţi ai industriei jocurilor de noroc spun că au fost afectaţi în ultimul an. 91% dintre cei care s-au declarat afectaţi au spus că au fost în şomaj tehnic, iar 87% au declarat că le-au fost reduse semnificativ veniturile. Imposibilitatea de a călători, schimbarea condiţiilor de lucru şi imposibilitatea de a lucra full time sunt alte consecinţe ale pandemiei de coronavirus, relevate și de cercetarea efectuată în luna martie.