Panouri solare transparente ar putea fi ferestrele viitorului
Viitorul în construcții eficiente din punct de vedere al energiei poate fi impactat considerabil de către o invenție. În lupta pentru a atenua schimbarea climatică, panourile solare transparente ar putea face multe pentru o tranziție mai rapidă către resurse regenerabile. Aceste produse arată ca ferestrele obișnuite, însă ceea ce nu se vede cu ochiul liber sunt nanoparticulele din interiorul lor, care ajută la transformarea luminii în electricitate!
Reprezentantul companiei UbiQD, care produce astfel de panouri în SUA, spune că produsul lor va avea succes atunci când oamenii dintr-o clădire de birouri nici nu își vor da seama că ferestrele sunt de fapt panouri solare. Deja firma care le produce instalează astfel de „ferestre”, de 1 metru pătrat, în 10 clădiri din SUA și Țările de Jos.
Cercetătorii din domeniu au realizat panouri solare într-atât de transparente încât ar putea înlocui ferestrele obișnuite. Acestea s-au dovedit a avea o eficiență de 3,6%, semnificând cât din lumina solară captată este transformată în electricitate. Un panou solar obișnuit, care nu este transparent, are o eficiență între 15% și 20%.
Panourile sunt de fapt compuse din două straturi de sticlă lipită cu un polimer ce conține nanoparticule, bune semiconductoare de lumină. Rama ferestrei este prevăzută cu celule solare, transformând fotonii în curent electric, fără ca vizibilitatea în spațiul interior să fie afectată în vreun fel. Într-o lume în care centrele urbane nu au atâta spațiu pentru a instala panouri solare tradiționale, soluția celor transparente ar fi foarte eficientă.
Foto: UbiQd