Nivelul mării nu crește uniform peste tot
De fapt unele zone ale Pământului se confruntă cu o scădere a nivelului mării, anunță Agenția Spațială Europeană. Într-un material publicat de ESA, cercetătorii europeni au constatat că nivelul mării nu crește uniform peste tot pe planetă, iar măsurarea sistematică a acestor date statistice în timp este vitală pentru politicile climatice de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.
Pe măsură ce schimbarea climatică devine tot mai vizibilă pentru oamenii de rând, atmosfera și oceanele noastre continuă să se încălzească, iar cu ele va crește și nivelul mării în următoarele decenii sau chiar secole. Aceasta este descrisă în termeni de creștere globală, însă există variații, pentru că la fel cum suprafața Pământului nu este plană, nici suprafața oceanului nu este plană, iar mulți alți factori contribuie la acest lucru.
Diferențele regionale în ceea ce privește creșterea nivelului mării pun în mod clar unele locuri în pericol mai mult decât altele, iar aceste diferențe regionale prezintă riscuri diferite. Unele țări sunt mai bine plasate pentru a construi sisteme de apărare maritimă. De exemplu, Olanda investește enorm în păstrarea mării la distanță de bunăstarea orașelor. Alte țări precum Bangladesh însă nu pot face asemenea investiții.
De ce crește nivelul mării în general?
Un motiv principal pentru această creștere îl reprezintă topirea gheții în ocean din straturile glaciare din Groenlanda și Antarctica, dar și din ghețarii montani. Aproximativ 45% din creșterea nivelului mării este cauzată de topirea gheții.
Un alt motiv este reprezentat de către încălzirea oceanelor. Fenomenul este cunoscut drept expansiune termică. În ultima jumătate de secol, oceanele au absorbit peste 90% din căldura suplimentară din atmosferă cauzată de gazele cu efect de seră din activitatea umană. Pe măsură ce apa de mare se încălzește, aceasta se extinde!
Creșterea nivelului mării în anumite locații poate fi mai mult sau mai mică decât media globală datorită multor factori locali, cum ar fi diferite temperaturi ale apei de mare, curenții oceanici, modificări ale vântului mediu și presiuni atmosferice, modificări ale cantității de apă pe uscat și ajustări gravitaționale.
Nivelul mării se măsoară cu ajutorul unor instrumente numite marometre, iar sateliții au o contribuție importantă pentru a obține o imagine de ansamblu. Stațiile de mareometrie din întreaga lume dezvăluie ce se întâmplă local, adică nivelul apei este măsurat de-a lungul coastei în raport cu un punct specific de pe uscat. Măsurătorile reallizate din satelit oferă variații de înălțime pe suprafața oceanică vastă. Coroborate, ambele tipuri de instrumente oferă date importante pentru modificarea nivelului mării și oceanelor în timp.