Energia solară este cea mai ieftină sursă de energie electrică din lume (Raport)

Agenția Internațională pentru Energie a publicat raportul său anual privind perspectivele energeticele la nivel mondial. Între cele peste 400 de pagini ale documentului se specifică că energia solară reprezintă viitorul în care guvernele din lume trebuie să investească pentru că reprezintă cea mai ieftină sursă de energie electrică.

Raportul include mai multe scenarii diferite, pentru a reflecta incertitudinea asupra numeroaselor decizii care vor afecta calea viitoare a economiei globale, precum și calea luată din criza coronavirusului în deceniul „critic” următor. Agenția dorește să informeze factorii de decizie, arătând modul în care planurile lor ar trebui să se schimbe dacă vor să treacă pe o cale mai sustenabilă, atât pentru climă cât și pentru resurse. AIE spune că obținerea unor emisii nete zero va necesita eforturi „fără precedent” din partea fiecărei părți a economiei globale, nu doar a sectorului energetic.

Patru „căi” sunt previzionate până în 2040, toate înregistrând o creștere majoră a surselor regenerabile de energie. Principalul scenariu al Agenția este creșterea cu 43% a producției energiei solare până în 2040, față de 2018. Această concluzie se datorează noilor analize detaliate care arată că energia solară este cu 20-50% mai ieftină decât se credea inițial! Astfel, decizia guvernelor de a opta pentru soluții solare sunt logice nu doar din punct de vedere ecologic ci și bugetar.

În mod similar, se spune că cererea de gaze ar putea crește cu 30% până în 2040, cu excepția cazului în care răspunsul politic la schimbarea globală se va schimba. Aceasta înseamnă că, deși emisiile globale de CO2 au atins efectiv un nivel maxim, ele sunt „departe de vârful și declinul imediat” necesare pentru stabilizarea climei.

Agenția Internațională pentru Energie s-a născut odată cu criza petrolului din 1973-1974 dar a evoluat de-a lungul anilor depășind rolul de a asigura securitatea aprovizionării cu petrol. Deși securitatea energetică rămâne o misiune de bază, AIE se află astăzi în centrul dezbaterii globale privind energia, concentrându-se pe o mare varietate de probleme, de la securitatea electricității la investiții, schimbările climatice și poluarea aerului, accesul și eficiența energiei și multe altele . Agenția este alcătuită din 30 de țări membre și 8 țări asociate.