Industria zootehnică preferă să modifice genetic vacile decât să combată schimbarea climatică
Deja nu mai este o noutate că schimbarea climatică impactează modul de viață pe planetă, nu doar pentru oameni ci și pentru animale. În loc să ia măsuri adecvate pentru a combate emisiile de CO2 fără precedent în istoria umană, industria zootehnică preferă să implementeze tehnologia modificării genelor la vaci pentru a le face mai puternice în acceptarea efectelor noilor condiții de climă!
Editarea genomului prin tehnologia CRISPR a fost utilizată recent de către cercetători pentru a crea vaci cu pete gri în loc de negru. Acest lucru a avut drept scop absorbția mai puțină a căldurii la bovinele respective. Reducerea stresul de căldură la animale din cauza încălzirii globale este obiectivul unor oameni de știință din Noua Zeelandă.
Aceștia au folosit modificarea genetică pentru a schimba gena PMEL din celulele pielii fetale a unui exemplar mascul de Holstein Friesian crescut din laborator. Ca urmare, s-au născut doi viței cu piele mai deschise la culoare (foto). Se consideră că bovinele cu piei negre sau în mare parte negre, precum vacile de lapte Holstein Friesian, suferă mai mult de stres termic.
Iar cu schimbarea climatică tot mai drastică, animalele ar urma să îndure temperaturi mai ridicate. În mod ipocrit, industria creșterii bovinelor are un impact deloc mic asupra climei, datorită emisiilor de metan de la vite dar și din cauza defrișărilor necesare pentru a face loc creșterii animalelor.
Foto: Crown Research Institute AgResearch