Premiul Nobel pentru Fizică în 2020: găuri negre și 3 cercetători câștigători

Trei laureați împărtășesc premiul Nobel pentru fizică din acest an pentru descoperirile lor despre unul dintre cele mai exotice fenomene din univers: găurile negre. Roger Penrose, căruia i-a fost acordat o jumătate din premiul de 10 milioane coroane suedeze, a arătat că teoria relativității generale duce la formarea găurilor negre. Reinhard Genzel și Andrea Ghez, cărora Academia Regală de Științe din Suedia le-a oferit cealaltă jumătate a premiului, au descoperit că un obiect invizibil și extrem de greu guvernează orbitele stelelor din centrul galaxiei noastre, o gaură neagră supermasivă fiind singura explicație cunoscută în prezent.

Roger Penrose a folosit metode matematice ingenioase în efortul său de a dovedi că găurile negre sunt o consecință directă a teoriei generale a relativității a lui Albert Einstein. Fizicianul german nu credea el însuși că există cu adevărat găurile negre, acești monștri super-grei care captează tot ce intră în orizontul lor, inclusiv lumina. La zece ani de la moartea lui Einstein, în ianuarie 1965, Penrose a dovedit că găurile negre se pot forma cu adevărat și le-a descris în detaliu: în inima lor, găurile negre ascund o singularitate în care încetează toate legile cunoscute ale naturii.

Reinhard Genzel și Andrea Ghez conduc fiecare un grup de astronomi care, de la începutul anilor 1990, s-a concentrat pe o regiune numită Săgetător A* din centrul galaxiei noastre. Orbitele celor mai strălucitoare stele poziționate cel mai apropiate de mijlocul Căii Lactee au fost cartografiate cu o precizie crescândă. Măsurătorile acestor două grupuri sunt de acord, ambele găsind un obiect extrem de greu, invizibil, care trage de amestecul de stele, determinându-le să se repezească cu viteze amețitoare. Aproximativ patru milioane de mase solare sunt împachetate împreună într-o regiune nu mai mare decât sistemul nostru solar!

Folosind cele mai mari telescoape din lume, Genzel și Ghez au dezvoltat metode pentru a vedea prin norii uriași de gaz și praf interstelar până în centrul Căii Lactee. Întinzând limitele tehnologiei, au rafinat noi tehnici pentru a compensa distorsiunile cauzate de atmosfera Pământului, construind instrumente unice și angajându-se în cercetarea pe termen lung. Munca lor de pionierat ne-a oferit cele mai convingătoare dovezi ale unei găuri negre supermasive în centrul Căii Lactee.