În contextul COVID-19 tinerii își pierd în mod disproporționat locurile de muncă și bunăstarea lor (STUDIU)

Cel mai recent studiu Eurofund, „Living, working and COVID-19” (Traiul, munca și COVID-19) dezvăluie o realitate în contextul pandemiei cu noul coronavirus cu efecte pe termen lung: tinerii își pierd în mod disproporționat locurile de muncă și bunăstarea lor.

În ciuda măsurilor de sprijinire a celor care și-au pierdut locul de muncă, care au fost introduse rapid în multe țări, peste jumătate dintre respondenții șomeri nu au primit niciun sprijin financiar oficial de la izbucnirea COVID-19, forțându-i pe mulți să se bazeze puternic pe sprijinul informal! Numărul celor care au raportat dificultăți în a-și plăti cheltuielile lunare a fost cel mai mare în rândul respondenților șomeri și, în iulie, acest lucru a fost dublu față de gospodăriile în care oamenii lucrează.

„Tinerele sunt mai susceptibile de a-și pierde slujba decât tinerii bărbați”

Mai mult decât atât, studiul relevă faptul că a lucra de acasă înseamnă a lucra ore mai lungi! Cariera femeilor este afectată cel mai mult, iar echilibrul dintre viața profesională și cea privată nu este în favoarea lor. În timpul pandemiei cu COVID-19, multe persoane angajate lucrau mai puține ore decât în mod normal. Această situație s-a îmbunătățit în iulie, însă scăderea programului de lucru a fost cea mai frecventă în rândul femeilor care lucrează peste 50 de ani (41%), în timp ce creșterea orelor de lucru a fost cea mai frecventă în rândul tinerilor și al femeilor tinere (respectiv 31% și 32%).

Respondenții care au devenit șomeri de la debutul pandemiei, în funcție de vârstă, sex, situația ocupării forței de muncă și educație, UE27 (%)

În general, Eurofund a descoperit că inegalitățile și lacunele sociale se extind în întreaga UE, o situație pentru care Europa trebuie să gestioneze din timp pentru a nu izbucni într-un mod periculos. În același timp însă, încrederea în UE crește, în timp ce încrederea în guvernele naționale a scăzut, această tendință fiind vizibilă în principal în Italia și Spania, care au primit sprijin din partea UE în această perioadă.

Fundația Europeană pentru Îmbunătățirea Condițiilor de Viață și de Muncă (Eurofound) este o agenție tripartită a Uniunii Europene, al cărei rol este de a furniza cunoștințe pentru a ajuta la dezvoltarea unor politici sociale, de ocupare a forței de muncă și de muncă mai bune. Eurofound a fost înființată în 1975 prin Regulamentul (CEE) nr. 1365/75 al Consiliului pentru a contribui la planificarea și proiectarea unor condiții mai bune de viață și de muncă în Europa. Un nou regulament de înființare a fost adoptat la 20 decembrie 2018 și a intrat în vigoare la 20 februarie 2019.

  1. Pingback: Tineretul european nu trebuie să devină o generație de sacrificiu, atrage atenția EYF – Independentul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *