Rezultatul reluării alegerilor în Grecia: un guvern mono-partinic însă și două partide de extremă-dreaptă în Parlament
Guvernul Mitsotakis își prelungește mandatul început în 2019, ca urmare a rezultatului reluării alegerilor parlamentare în Grecia. Politicianul conservator a obținut un guvern mono-partinic însă cu aceasttă nouă rundă de vot, au intrat în Parlament două partide de extremă-dreaptă, unul fiind considerat continuatorul neo-naziștilor Golden Dawn.
Viitorul nu pare prea optimist în Grecia, iar responsabilitatea pentru acest lucru aparține conducătorului partidului Noua Democrație. Premierul Mitsotakis, al cărei guvernare a fost zdruncinată spre final de un scandal privind supravegherea ilegală a președintelui opoziției parlamentare. a dorit o majoritate absolută, și a obținut-o după ce a reluat alegerile din mai. Însă odată cu prăbușirea în opțiunile electoratului a reprezentanților de stânga, Grecia este martora accederii în forul legislativ a două formațiuni de extremă-dreapta.
Partidul Noua Democrație (parte a Partiduli Popular European) al premierului grec Kyriakos Mitsotakis a obținut 158 de locuri din parlamentul de 300 de membri, transmit instituțiile de presă. Acesta este urmat de, „Soluția Greacă” cu 12 locuri, catalogat drept ultranaționalist (prin retorica anti-migrație) și care face parte din familia politică europeană a Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR).
Extrema dreaptă împinge conservatorii drept răul cel mai mic
Partidul „Spartanii” a primit 12 locuri și este considerat a continua activitatea partidului neo-nazist Golden Dawn, care a fost catalogat drept o organizație criminală și interzis ca atare. Persoane condamnate pentru activități criminale, precum Elias Kasidiaris, nu a putut candida însă a susținut deschis noul partid. Celălalt partid extremist, „Niki”, a primit 10 locuri, susținând tradiții creștine ortodoxe, se opune avortului, dar și sprijinirii Ucrainei în războiul cu Rusia.
Analiștii sugerează că în acest nou mandat, conservatorul Mitsotakis va încerca să se prezinte drept o soluție moderată, un „liberal în stil Macron”, reprezentând singura garanție a unei opoziții fragmentate a extremelor, „stânga toxică” dar mai ales „extrema dreaptă întunecată”.
Opoziția de stânga va rămâne fragmentată?
Principala opoziție rămâne reprezentată de către partidul de stânga Syriza cu 48 de locuri, care a pierdut totuși peste 30 de locuri de la ultimele alegeri din luna mai. Acesta este urmat de socialiști (PASOK) cu 32 de parlamentari, comuniști (KKE) cu 20 de locuri și un nou mic partid de stânga (Plefsi Eleftherias) care a obținut 8 locuri.
Liderul Syriza, fostul premier Alexis Tsipras, a declarat după rezultatul dezamăgitor că atunci „când înainte dreapta și extrema dreaptă, forțele democratice trebuie să își organizeze rezistența”. Se așteaptă ca partidul să lanseze proceduri interne în curând, acesta urmând probabil să fie schimbat. Însă este dificilă unirea opoziției de stânga, având în vedere că socialiștii își propun să devină principalul partid de opoziție, luând locul Syriza.
Foto: Josiah Lewis