CEDO a decis că Elveția nu și-a îndeplinit obligațiile care îi revin în temeiul Convenției privind schimbările climatice
Prima victorie în cazul responsabilității guvernelor în a adresa schimbarea climatică a fost înregistrată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Un grup de femei senioare au convins judecătorii că Elveția nu și-a îndeplinit corespunzător obligațiile care în revin în temeiul Convenției privind schimbările climatice, anunță întreaga presă internațională.
Septagenarele prezente la Strasbourg, ce fac parte din grupul denumit KlimaSeniorinnen sau mai bine zis Femei Senioare pentru Protecția Climei, ce totalizează peste 2.000 de membre, au susținut că în timpul valurilor de căldură nu pot ieși din locuințe și sănătatea le este afectată. Nu doar vârsta ci și genul lor le fac deosebit de vulnerabile la efectele valurilor de căldură exacerbate de către schimbările climatice.
Cazul a fost adus în fața instanței aproape cu un deceniu în urmă. Judecătorii au opinat marți că guvernul federal „nu și-a îndeplinit obligațiile care îi revin în temeiul Convenției privind schimbările climatice”, încălcând totodată și dreptul la respectarea vieții private și de familie. De asemenea, CEDO a constatat că eforturile Elveției de a-și îndeplini obiectivele de reducere a emisiilor au fost îngrozitor de inadecvate, existând „lacune critice” în politicile țării de abordare a schimbărilor climatice.
Este pentru prima dată când instanța de apărare a drepturilor omului se pronunță asupra unui caz din domeniul încălzirii globale. În același timp cu decizia CEDO, ultimele date științifice indică luna trecută drept cea mai caldă lună martie înregistrată, fapt care doar întărește agravarea schimbării climtice, cu recordurile de temperatură fiind doborâte zece luni la rând.
Membra Elisabeth Stern, a declarat pentru BBC News că „nu suntem făcuți să stăm pe un balansoar și să tricotăm”, explicându-și motivația de a acționa în interesul general al societății și a generațiilor care abia acum se nasc sau încă nici nu s-au născut.
Hotărârea este obligatorie pentru guvernul Elveției și poate avea impact în legislația din 46 de țări din Europa, inclusiv Regatul Unit al Marii Britanii. Potrivit Reuters, președinta Elveției a declarat într-o conferință de presă că trebuie să citească hotărârea în detaliu înainte de a comenta, însă „sustenabilitatea este foarte importantă pentru Elveția, biodiversitatea este foarte importantă pentru Elveția, obiectivul net zero este foarte important pentru Elveția”.
Un alt proces, înaintat de către șase tineri portughezi împotriva a 32 de guverne europene, prin care au susținut că valurile de căldură din ce în ce mai extreme și incendii de vegetație i-au lăsat în imposibilitatea de a ieși afară să se joace, să meargă la școală, a fost respins de către CEDO din motive procedurale, cazul fiind necesar să parcurgă mai întâi pașii necesari în justiția dinPortugalia.
Foto principală: Katrin Bolovtsova