Iazuri de apă lichidă descoperite pe Marte, sub calota polară

Sonda Mars Express a descoperit mai multe iazuri de apă lichidă îngropate sub gheață în regiunea polară sudică a planetei Marte. Instrumentul radar al navei spațiale a dezvăluit un rezervor subteran în 2018, îngropat la aproximativ 1,5 km sub gheață. Acum, luând în considerare mai multe date și analizându-le într-un mod complex, au fost descoperite 3 iazuri noi!

Cel mai mare lac subteran măsoară aproximativ 20 x 30 km și este înconjurat de câteva iazuri mai mici. Pentru a rezista în stare lichiă la aseemnea temperaturi scăzue, oamenii de știință presupun că apa este foarte sărată.

Tehnicile utilizate pentru a analiza datele radar pe Marte sunt similare cu cele utilizate în investigațiile lacurilor subglaciare din Antarctica, Canada și Groenlanda. Lacurile sau iazurile subglaciare nu sunt ceva exotic. Ele sunt cunoscute pe Pământ, Lacul Vostok din Antarctica fiind cel mai popular exemplu. Ele pot adăposti ecosisteme unice, oferind analogii utile astrobiologilor care explorează modul în care viața poate supraviețui în medii extreme.

Oamenii de știință consideră că Marte era odată mai cald și mai umed, cu apă care curgea la suprafață, la fel ca Pământul timpuriu. Descoperirile recente deschid posibilitatea ca un întreg sistem de lacuri antice să existe sub suprafața planetei roșii.