53 de sateliți transportați pe orbită într-o singură rachetă Vega

Primul zbor al serviciului de călătorie Vega cu ajutorul distribuitorului Small Spacecraft Mission Service (SSMS) pentru sateliții ușori, a fost lansat pe 3 septembrie, de la Portul Spațial european din Kourou, Guyana Franceză la ora 03:51, (ora locală 22:51, 2 septembrie), informează Agenția Spațială Europeană (ESA).

SSMS este o structură modulară ușoară din fibră de carbon concepută pentru a transporta mai multe sarcini utile ușoare în spațiu, configurabilă foarte aproape de lansare, pentru a transporta o gamă de cantități și dimensiuni diferite de sateliți. Acest lucru înseamnă că Vega poate oferi oportunități de lansare accesibile și convenabile pentru sateliții mici, fără constrângerile de a călători ca sarcini utile secundare cu sateliți mult mai mari. După livrarea sateliților, SSMS se va deorbita pentru a evita crearea de resturi spațiale.

🛰 Sateliții mici, centrali „economiei NewSpace”

Sateliții de dimensiuni mici au deschis oportunități companiilor și instituțiilor în a accesa spațiul pentru cercetare sau aplicații comerciale, demonstrându-se astfel esențiali pentru ceea ce se numește economia NewSpace. Racheta Vega a transportat:

  • 7 microsateliți cu greutatea de la 15 kg la 150 kg,
  • precum și 46 de CubeSats mai mici,

Toți sateliții au fost eliberați pe orbite sincrone solare la aproximativ 515 km și 530 km altitudine. Satelitul final a fost lansat la 104 minute după decolare. Aproximativ jumătate din masa totală a celor 53 de sateliți provine din statele europene, iar ESA a contribuit la dezvoltarea a 4 dintre ei – microsatelitul ESAIL de 113 kg și trei CubeSats: Simba, Picasso și FSSCat / Φ-sat-1.

Foto: ESA