Numărul șomerilor și procentul celor care trăiesc în sărăcie monetară în creștere
Enikő Vincze, profesoară în cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, continuă să aducă în atenția publică datele statistice privind sărăcia, excluziunea socială, inegalitatea socială și bugetele pentru protecție socială. Față de argumentul anti-austeritate oferit recent, universitara analizează acum cifrele privind șomajul și îl confruntă cu lipsa de preocupare a guvernului și discursul liberalilor care insistă pe direcția anti-socială.
Conform INS, în iunie 2020 numărul șomerilor a crescut cu 4.000 față de luna mai și cu 124.000, comparativ cu iunie 2019. Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani, conform metodologiei Biroului Internațional al Muncii a fost estimat în luna iunie la 467.000 persoane (în creștere cu 115.000 față de februarie 2020).
Conform ANOFM, totalul celor concediați este mai mare decât numărul șomerilor înregistrați, dar, aparent nimeni nu știe, și cu siguranță nimeni nu vrea să spună care este numărul lor. În ceea ce priveşte numărul de contracte de muncă încetate, ultima informare a Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale a fost transmisă pe data de 28 mai, şi includea 429.585 de contracte de muncă. Nu cunoaștem numărul celor care și-au pierdut locul de muncă fără să fi avut contracte de angajare.
De asemenea, nu ni se comunică informații statistice nici despre cei care s-au întors din străinătate și au rămas în România, și nu aveau cum să își găsească loc de muncă în condițiile recesiunii economice.
Să nu uităm: probabil în majoritatea cazurilor de mai sus, o persoană înseamnă o familie de 2-4 persoane. Deci sărăcirea datorată pierderii veniturilor cu siguranță va crește semnificativ procentul celor care trăiesc în sărăcie monetară (situat în jurul a 25% din totalul populației înainte de 2020).
Guvernul liberal în continuare consideră că protecția socială înseamnă bani aruncați pe fereastră. Pompează bani în companii, mimând speranța – chiar și după 30 de ani de experiențe care le contrazic – că economia de piață va crea bunăstare pentru toți. Câți „dragi români” de-ai lui Iohannis trebuie să moară pentru o bunăstare generalizată prin această metodă?