Managementul Filarmonicii Arad, pe masa consilierilor locali. Ce spun artiștii despre conducerea lui Doru Orban (IV)

Pe masa consilierilor locali, reuniți în ședință joi, 23 iulie, se află evaluarea managerului Filarmonicii Arad. Comisia care a realizat evaluarea propune pentru Doru Orban nota 9,5. Artiștii din cadrul instituției încearcă să atragă atenția aleșilor municipali că nota nu reflectă realitatea.

Pe lângă neregulile semnalate deja, privind șomajul tehnic, al documentelor neaprobate pentru funcționarea instituțiilor, cât și al discursului public al managerului privind instrumentiștii Filarmonicii, artiștii subliniază că disprețul pentru o comunicare reală din partea conducerii reiese și din eliminarea de-a lungul celor 3 luni de întrerupere a activității a oricărui dialog, managerul adresându-se angajaților doar prin decizii de șomaj și solicitări de concedii.

Managementul defectuos afectează aproape toate aspectele instituției de cultură

Artiștii consideră că managementul defectuos exercitat de Doru Orban afectează aproapte toate aspectele instituționale ale Filarmonicii Arad. Spre exemplu, programele de concert au fost în dezacord cu misiunea instituției. Mai exact, invitațiile de a susține concerte pe scena Palatului Cultural sau în alte locații, adresate de către manager unor persoane – dirijori, soliști instrumentiști sau vocali – care nu fac cinste membrilor orchestrei sau ai corului academic (a se vedea programările făcute in perioada amintită mai sus), sunt în total dezacord cu misiunea și rangul instituției, și reflectă nu numai lipsa de viziune și de profesionalism, ci și alocarea în mod discreționar a fondurilor pentru programe acelorași colaboratori clientelari. Activitatea concertistică este astfel pusă sub semnul improvizației.

Colaborarea cu artiști din afara instituției, dirijori, soliști, în detrimentul promovării propriilor angajați ai Filarmonicii Arad, din cadrul orchestrei și ai corului, prejudiciază și risipește bugetul acordat de Consiliul Local Municipal. Recompensarea unor colaboratori cu sume nefirești este rezultatul aceleiași lipse de comunicare între conducere și un Consiliu Artistic funcțional, care ar trebui să aibă în vedere stabilirea unui raport corect între calitatea prestației și nivelul onorariilor.

Mai mult decât atât, modul de organizare a instituției prin izolarea și secretizarea tuturor compartimentelor funcționale a dus la rezultate previzibile. Lipsa transparenței plăților realizate (sume ce sunt afișate în mod firesc pe site-ul altor instituții de profil din țară, precum Filarmonica de Stat Oradea), lipsa de viziune pe termen scurt, mediu sau lung se reflectă și în conceperea și promovarea programelor muzicale, în pregătirea și organizarea evenimentelor concertistice, în lipsa de coerență și de consecvență a întregului act managerial. Acest fapt este evidențiat și de ineficiența activității de promovare și marketing.

Supradimensionarea aparatului administrativ în detrimentul personalului artistic, cu posturi a căror activitate este foarte greu de definit, dar și externalizarea unor servicii care ar putea fi acoperite prin redistribuirea atribuțiilor la compartimentele existente, continuă seria de neajunsuri create de același management păgubos.

Totodata, artiștii consideră că ușurința cu care se risipesc banii publici este sancționabilă atât în cadrul compartimentului care se face vinovat de producerea prejudiciului, cât și a managerului Orban, care nu își îndeplinește nici atribuțiile de administrare, nici cele artistice.

Includerea opiniilor artiștilor în decizia de evaluare

Având în vedere motivele expuse, artiștii propun atât membrilor Comisiei de Cultură, membrilor Comisiei de Evaluare, precum și consilierilor locali municipali să includă în raportul de evaluare a activității aferent anului 2019 a managerului Orban Doru și observațiile lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *