Regulament urbanistic în Arad care triplează spațiul verde pentru noile construcții

În ceea ce inițiatorii spun că este o premieră în România, noul regulament urbanistic ar putea propulsa Aradul în topul orașelor cu cel mai mult spațiu verde pentru noile construcții. Neactualizate din 1996, obligațiile pentru clădirile rezidențiale sau comerciale ar putea veni mult prea târziu.


Toate noile construcții de locuințe sau magazine din Arad vor fi înconjurate de mai mult spațiu verde. Un regulament inițiat de USR pentru asigurarea unei suprafețe minime de spații verzi pentru lucrările de construcții și amenajări autorizate pe raza municipiului, a fost votat de către forul aleșilor locali.

Ideea regulamentului a apărut în contextul în care toate PUZ-urile se construiesc pe baza Hotărârii de Guvern 525/1996, care nu a mai fost modificată de peste 25 de ani și prevede destul de puțin spațiu verde, subliniază inițiatorii care s-au „săturat să vedem blocuri noi construite cu doar un petec de spațiu verde”.

Concret, noile construcții vor fi realizate la total alt standard, iar accentul se va pune atât pe
cantitate, cât și pe calitatea spațiului verde. Mai mult spațiu verde va înseamna îmbunătățirea
calității aerului respirat, reducerea încălzirii excesive produse de suprafețele pavate sau asfalt și reducerea poluării.

Daniela Săbău (USR), Consilier local municipal

Proiectul regulamentului a fost depus în urmă cu fix un an de zile, pe 26 octombrie 2021, dar a fost tergiversat de primarul PNL și majoritatea PNL-PSD-UDMR din Consiliul Local Municipal. Până la urmă, aceștia au fost convinși că regulamentul urbanistic necesită o modernizare, după un sfert de secol!

Care sunt modificările aduse de regulament?

  • dacă până acum se prevedeau 2 mp de spațiu verde pe locuitor, prin noul regulament, blocurile noi din Arad vor avea 25% spațiu verde din suprafața totală a parcelei, un arbore la 50 mp de spațiu verde, 25% suprafață acoperită cu plante perene din suprafața minimă de spațiu verde și un arbore la minim 10 locuri de parcare.
  • modificari apar și la clădirile comerciale. Dacă până acum la orice hypermarket construit, spatiul verde era de 5%, de acum încolo spațiul verde va inseamna 15% din parcela și 1 arbore la 4 locuri de parcare.
  • în ceea ce privește locuințele unifamiliale, noul regulament va cere 35% suprafață minimă de spațiu verde din parcelă.

Foto: Nicolae Casîr