Noua Garanție pentru Tineret nu oferă locuri de muncă reale, ci formare care nu se încheie niciodată (ETUC)
Răspunzând comunicării Comisiei Europene privind consolidarea Garanției pentru Tineret, Confederația Europeană a Sindicatelor (ETUC) a criticat propunerea guvernanților europeni. Noile calcule au avertizat că șomajul tinerilor aproape că se va dubla în acest an, iar fondurile trebuie direcționate în locuri de muncă nu în educație și formare.
Cifrele Eurostat arată că șomajul în rândul tinerilor a crescut cu 159.000 doar în martie, odată ce pandemia a blocat activitatea economică, ducând numărul total la 2,8 milioane șomeri (15,4%), în timp ce multe alte milioane se luptă pentru a supraviețui din munca precară. Și academicienii prognozează că această criză deja începută va ridica nivelul șomajului la tineri la 4,8 milioane (26,2%) până la sfârșitul anului 2020. De asemenea, numărul NEET-urilor (tineri care nu sunt în învățământ, angajare sau instruire) este așteptat să crească de la 4,9 milioane la 6,7 milioane.
În acest context, Garanția de Tineret dezvăluită de către Comisia doamnei Von Der Leyen nu îmbunătățește accesul și nu acordă prioriate locurilor de muncă sau stagiilor de practică bine plătite și de calitate. ETUC consideră că tinerii noștri merită cele mai bune oportunități, dar nu pot vedea cum propunerea de pe masă Comisiei garantează acest lucru.
Avem cea mai înaltă generație calificată pe care am văzut-o, în special în competențele digitale. Prin urmare, această generație nu are nevoie de formare care nu se mai termină niciodată, ci au nevoie de locuri de muncă de calitate. Tinerii își doresc un loc de muncă – nu un pod către un loc de muncă.
Ludovic Voet (Secretarul Confederal, ETUC)
Confederația Europeană a Sindicatelor consideră că trebuie să existe criterii de calitate mai puternice legate de finanțare pentru a asigura utilizarea banilor publici în mod eficient. Acest lucru ar trebui să conducă la oportunități de calitate pentru tinerii de a intra pe piața muncii, nu de subvenții pentru locuri de muncă precare.
Sindicatele salută finanțarea suplimentară a UE pentru lucrătorii de toate vârstele, ceea ce este esențial pentru abandonarea nimănui în timpul crizei Covid. Cu toate acestea, ele subliniază responsabilitatea companiilor în perfecționarea lucrătorilor și asigurarea ucenicilor cu formare de calitate în afara finanțării europene.
Solicităm punerea în aplicare integrală a primului principiu al pilonului european al drepturilor sociale pentru a se asigura că accesul la o formare de calitate și incluzivă și învățare pe tot parcursul vieții sunt drepturi pentru lucrători și angajați pentru a le permite să participe pe deplin în societate și să gestioneze cu succes tranzițiile în piata muncii.
Ludovic Voet (Secretarul Confederal, ETUC)