Summitul Social Tripartit și Planul european de redresare economică: sindicatele au cerut consultări la fiecare nivel al implementării

Subiectul Summitului Social Tripartit de la începutul săptămânii, pe 23 iunie, a fost reprezentat de „Contribuția Partenerilor Sociali la relansarea Creșterii Economice și Angajărilor post COVID-19.” Discuțiile au fost structurate în jurul urgenței economice și sociale legată de pandemia cu coronavirus, strategiei de ieșire din limitarea restricțiilor de mișcare, Planul de recuperare propus de Comisia Europeană, inclusiv NextGenerationEU, și nu în ultimul rând Acordul autonom al partenerilor sociali privind digitalizarea.

Secretarul general al Confederației Europene a Sindicatelor (ETUC), Luca Visentini, a declarat la acest summit că sindicatele sunt unite în spatele planului de recuperare propus, pentru a salva locuri de muncă și întreprinderi. Acesta a precizat că 60 de milioane de lucrători au fost deja concediați temporar sau permanent și milioane de întreprinderi, în special IMM-uri, sunt expuse riscului de faliment.

Planul de recuperare este singurul mod însă sprijinul trebuie să ajungă la timp lucrătorilor și companiilor pentru a face o diferență reală. Planul de recuperare, precum și toate măsurile de urgență, trebuie puse în aplicare prin implicarea corespunzătoare a sindicatelor la toate nivelurile, a specificat reprezentantul ETUC.

Instituțiile europene declară că partenerii sociali vor fi consultați

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a oferit asigurări că „sprijinim pe toată lumea – lucrătorii noștri, afacerile noastre, economia noastră – și, în cele din urmă, să ne consolidăm Uniunea.” Aceasta a adăugat că un dialog social care funcționează bine va ajuta Comisia să găsească soluții pentru această criză, pregătind în același timp viitorul. Rămâne de văzut cât de mult se va concretiza acest dialog mai departe. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a subliniat și acesta că eforturile instituțiilor europene de reparare și reconstrucție vor avea succes doar cu diagog social și cu participarea continuă a partenerilor sociali. În aceeași notă de incluziune a vorbit și premierul Croației, Andrej Plenković, din partea președinției rotative a Consiliului UE, care a subliniat că pentru a trece de provocările economice, sociale, demografice și de alt fel cauzate de COVID-19, este nevoie de solidaritate, mai ales în ceea ce privește bugetul Uniunii pe perioada 2021–2027, care se va finaliza și decide în perioada următoare.

Angajatorii doresc un răspuns economic coordonat între Statele Membre

Reprezentând angajatorii (BusinessEurope, CEEP, SMEunited), Markus Beyrer a declarat că pentru a minimiza efectele pe termen lung asupra economiei din Europa, statele membre trebuie să își deschidă granițele și să repornească economiile cel mai repede.

Toate întreprinderile, inclusiv IMM-urile și serviciile de interes general, au nevoie de sprijin pentru a se recupera din șocul crizei și pentru a deveni mai rezistente. Europa are nevoie de o strategie de creștere, inclusiv tranzițiile ecologice și digitale, dar fără a se limita la aceste două tranziții cruciale și concentrându-se și pe îmbunătățirea competitivității. Despre partenerii sociali, acesta a apreciat Acordul autonom al acestora privind digitalizarea și că instituțiile europene cum este Comisia trebuie să respecte autonomia acestor parteneri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *