Conducerea PNL Arad a încălcat legislația privind măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului?

Gheorghe Falcă (europarlamentar), Glad Varga (parlamentar), Olimpia Popa (subprefectă), Iustin Cionca (președinte CJA), Răzvan Cadar (vicepreședinte CJA), Sergiu Bîlcea (vicepreședinte CJA) și Geanina Pistru au fost fotografiați luând masa la una din terasele de pe strada 1 Decembrie 1918 din Arad. În mod normal, acest lucru nu ar fi constituit o știre, fiind cunoscut faptul că cei din PNL petrec mult timp la restaurantele din zona aceea, însă aceștia au încălcat măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului.

Cele 7 persoane din conducerea PNL Arad dar și a instituțiilor județene, au fost toate prezente la aceeași masă. În timp ce normele emise de Ministerul Sănătății, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, precum și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor la finele lunii mai specifică concret:

„La o masă pot sta maxim patru persoane, cu respectarea distanței de 1,5 metri intre persoane, cu excepția membrilor aceleiași familii, care locuiesc împreună. Între scaunele de la mese alăturate trebuie să existe o distanță de minim doi metri.”

Art. 5, Lit. h

De cele mai multe ori distanța dintre persoane nu poate fi respectată din motive evidente, însă numărul de persoane la o masă este un lucru foarte ușor de organizat. În tot municipiul, ca în toată țara, localurile cu terase încearcă să mențină aceste reguli prin interzicerea alăturării meselor, precum și a mutării scaunelor de la o masă la alta. Dar când fostul primar al Aradului și alți reprezentanți ai administrației locale de care poate depinde funcționarea teraselor din oraș, încalcă cu bună știință aceste reguli, ce mai poate să facă proprietarii sau chelnerii? Să sune la Poliția Locală?!

O încălcare a regulilor de distanțare și purtare a măștii în spații interioare a avut loc curând chiar în Guvern. Fotografia cu Ludovic Orban, Raluca Turcan, Virgil Popescu, Lucian Bode și Bogdan Aurescu. Premierul și ministrul de externe fumau, iar ceilalți aveau pahare în mână, masa fiind plină de pahare de șampanie sau bere. La momentul apariției acestei imagini, Orban a declarat pentru MEDIAFAX „Dacă e o poză, e o poză. Asta e”, ignorând . Mai târziu acesta a plătit o amendă pentru fumat în spații închise. Însă nicio amendă privind regulile de minimalizare a răspândirii infecției cu coronavirus, luate chiar de Guvernul pe care îl conduce! Mihai Fifor, președintele PSD Arad, face această paralelă între situația din biroul prim-ministrului Ludovic Orban și masa de restaurant a lui Gheorghe Falcă.

Distanțare socială, marca PNL. Dacă Orban poate, de ce n-ar putea și Falcă? Ce dacă românii de rând dau cu subsemnatul ca să poată bea un suc la o terasă? Gașca lui Falcă are legea ei în Arad. Ca în toți cei 16 ani de când legea nu e pentru Falcă…

Mihai Fifor (PSD)

Ordinul Comun nr. 966 / 1809/ 105/ 2020 publicat în Monitorul Oficial nr. 461 din 30 mai 2020 este foarte specific în ceea ce privește măsurile care trebuie luate în prevenirea răspândirii noului coronavirus. Președintele Klaus Iohannis a dat o declarație în contextul creșterii recente a numărului de cazuri noi, subliniind că „în fața unei boli ești precaut sau ești prost, una din două.” punea Evenimentul de la terasă i-a făcut pe cei de la CriticArad să spună că cei din conducerea PNLnici când mănâncă nu o fac legal”, precizând că o sumă totală de aproape 50.000 lei ar trebui să fie emisă pe numele celor 7 politicieni prezenți la masă. Însă nu plata acestor bani ar trebui să fie consecința. Faptul că cei care au emis aceste măsuri le încalcă în plină zi este mai mult decât scandalos și într-o societate normală ar fi urmat demisiile din funcțiile publice.

Răspunsul președintelui filialei județene PNL Arad

  1. Pingback: Măsuri de protecție, doar pentru populație?! – Independentul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *