Drepturi Egale? În UE? Cum se mișcă forțele politice în scandalul lucrătorilor sezonieri
La aproape două luni de la debutul scandalului sezonierilor, forțele politice din România încep să își asume poziții publice concrete. Trebuie subliniat de la început că problemele cetățenilor din România care lucrează în alte State Membre ale UE, în abatoare, hoteluri, agricultură, sau îngrijirea de bătrâni, nu sunt specifice acestui an sau acestei pandemii. De ani de zile ele au existat, iar autoritățile au închis ochii la ele. Doar că acum, când toată economia a fost pusă pe pauză, iar zgomotul obișnuit s-a disipat, s-a putut auzi și nedreptatea la care sunt supuși sute de mii de cetățeni și cetățene din România tocmai la ei acasă în Europa.
Scandalul „sparanghelului” este cunoscut publicului încă dinainte de Paște, când la aeroportul Cluj-Napoca aproape 1.800 de oameni au aşteptat înghesuiți pentru a se îmbarca în 12 avioane. Acest lucru se întâmpla ca urmare a unui acord dintre Guvernele României și Germaniei, în timp ce toată țara și întreaga Uniune era în carantină, sub măsurile restrictive a stării de urgență.
USR Diaspora răspunde rapid. Și renunță repede.
Printre primii care au răspuns, pe lângă vocile din societatea civilă, au fost cei din USR-PLUS. Mai exact, USR Diaspora a venit imediat cu o serie de propuneri pentru protejarea lucrătorilor sezonieri pe timpul COVID-19 și după, cum ar fi:
- stabilirea unui standard de contractare și muncă, asumat de către angajatori, care să conțină reguli clare și stabile;
- venit minim garantat, care nu include celelalte cheltuieli;
- condiții de protecție sănătate și securitate în muncă;
- asigurarea transportului organizat până și de la locul de muncă din țara de origine și pe perioada desfășurării activității sezoniere, în condiții care să prevină răspândirea COVID 19;
- cazare în condiții care să prevină răspândirea COVID 19;
- elaborarea unei liste de angajatori străini sezonieri garantați, listă ce va fi publicată de către toate AJOFMurile, asistență națională pe lângă asistența statului gazdă, și altele.
Cu toate că aceste propuneri au venit imediat după episodul aeroportului, USR PLUS a avut ulterior, la începutul lunii mai interpelări oficiale a europarlamentarului Nicu Ștefănuță pentru ministrul german al agriculturii, Julia Klöckner, ministrul muncii din Germania, Hubertus Heil, și pentru președintele Asociației Femierilor Germani, Kurt-Henning Klamroth. Tema nu a rămas însă pe agenda publică a Alianței. Problema însă a rămas, atât pentru românii din diaspora cât și pentru presă.
Guvernul PNL atacă problema… angajatorilor
Cu toate că la nivelul UE, coaliția de guvernare este formată din PPE-PES-RENEW adică familiile europene ale PNL-UDMR-PMP-PSD-USR-PLUS, multe dintre probleme sunt încă soluționate pe temei național. De la scandalul de pe aeroport, Guvernul a încercat să ignore și să minimalizeze scandalul, deși multe canale mass-media chiar din Germania (cum este Deutsche Welle sau Die Spiegel) au relatat problema românilor și româncelor care lucrează ca sezonieri, canale pe care PNL le folosea ca argument suprem când era în Opoziție. Recent, pentru că toate mesajele, inclusiv ale ambasadorului Hurezeanu, nu au stins vocile critice, guvernanții au făcut un efort de a adresa problemele ridicate de presă și cetățeni în mediul online. Însă întâlnirile avute de reprezentanta Executivului, doamna ministru Violeta Alexandru, arată felul în care PNL și Guvernul a ales să atace problema, apărând angajatorii și intermediarii!
Acest lucru este ușor vizibil din declarațiile Ministrului Muncii român și Ministrului Muncii german, de la întâlnirea recentă pentru intensificarea cooperării în domeniul pieței muncii și politicilor sociale. Pare că ministrului din Germania îi pasă mai mult de suferința cetățenilor din România decât propriul lor guvernant.
Știu că condițiile de sănătate și securitate ale lucrătorilor români din Germania sunt o problemă mare în România. Și pe bună dreptate. Infecția în masă a lucrătorilor români este inacceptabilă. Mă rușinează!
Hubertus Heil 🇩🇪
Românii aduc o contribuție importantă, recunoscută și apreciată de colegul meu, domnul ministru Heil, pentru care îi mulțumesc. (…) Am primit asigurarea că lucrătorii români vin în Germania cu contracte trimise de angajatori, dar sigur că trebuie să facem mai multe cu privire la conținutul acestor contracte.
Violeta Alexandru 🇷🇴
PSD strânge semnături pentru Parlamentul European
Deși la nivelul Comsiei, social-democrații europeni au un reprezentant important în persoana lui Frans Timmermans, cei din PSD doresc ca membrii Parlamentului European să vadă că cerința lor este una susținută de populație, așa că au lansat o petiție online. Europarlamentarul Victor Negrescu, fost ministru al Fondurilor Europene, a luat aceast inițiativă.
Degeaba se discută peste tot despre problematica redeschiderii activităților economice și a măsurilor impuse, românii nu meritau un astfel de tratament. Culmea este că nici polonezii, nici bulgarii și nici măcar sârbii din afara Uniunii Europene nu au considerat oportun să facă ce a făcut Guvernul României prin astel de măsuri și acorduri speciale.
Victor Negrescu (PSD)
Petiția inițiată de Partidul Social Democrat, cu sprijinul PES activists România, solicită drepturi egale pentru lucrătorii români în UE. Prin acest demers social-democrații cer sprijinul Parlamentului European pentru a (1) proteja drepturile sociale ale lucrătorilor români din UE oferindu-le acces în continuare la piața muncii, (2) a condamna acordurile bilaterale și scăderea abuzivă a standardelor sociale și a normelor de protecție medicală inițiate de către Guvernul PNL și nu în ultimul rând pentru (3) a demonstra incapacitatea reprezentanților liberali în a proteja drepturile românilor în UE și a folosi mecanismele europene în interesul cetățenilor. Rămâne de văzut dacă această petiți va naște vreo acțiune decizională sau se va pierde printre miile de inițiative de strângeri de semnături.
Lucrătorii din România și lucrătorii din Sri Lanka, drepturi egale?
Oricât de mult ar lua poziție forțele politice din România față de modul în care sunt tratați lucrătorii din țară în alte State Membre UE, nu le dă dreptul să procedeze ca omologii lor din Germania, Austria, Regatul Unit. În special celor de la guvernare, care în cazul lucrătorilor din Sri Lanka abandonați la aeroport de către angajatori, au dat dovadă de lipsă de solidaritate. Ministra Violeta Alexandru, despre muncitorii srilankezi dați afară și umiliți, declara la Digi24 că a înțeles „de la angajator că a existat o oarecare indisciplină, dar lucrurile s-au degradat pe fundalul tensiunilor generate de pandemie.” În deplasarea la Otopeni, chiar dacă s-a implicat în a-i ajuta pe oamenii aceștia, discursul reprezentantei PNL rămâne neschimbat, angajatorul, chiar și unul care și-a tratat angajații extraordinar de prost, rămânând autoritatea consultată și validată de către guvern, făcând validă întreabarea Ministerul Muncii e doar ministerul angajatorilor?
-
Pingback: Germania își va deschide frontierele pe 15 iunie – Independentul
-
Pingback: Cum este percepută coloana unui muncitor vs. coloana unui ministru în România – Independentul
-
Pingback: Apel la solidaritate cu comunitatea de îngrijitoare românce din Austria – Independentul