Regres general privind drepturile LGBTI în Europa
Ziua internațională împotriva homofobiei, bifobiei și transfobiei (sau IDAHOT – International Day Against Homophobia and Transphobia) este sărbătorită în fiecare an pe 17 mai cu scopul de a aduce în atenție opiniei publice abuzurile săvârșite asupra comunității LGBTI. Data aceasta este aleasă în evocarea deciziei de a elimina în 1990 homosexualitatea din Clasificarea statistică internațională a bolilor și a problemelor de sănătate înrudite. Breaking the Silence! Smashing Invisibility! este sloganul pentru anul 2020.
În preajma acestei zile, organizațiile pentru drepturile omului și cele pentru egalitatea în drepturi a comunității LGBTI emit rapoarte sau analize privind activitatea lor și comunitatea în ansamblu. Unul din cele mai importante astfel de documente este Harta și Indexul Rainbow. Realizată de ILGA-Europe, o organizație-umbrelă non-guvernamentală internațională, care reprezintă peste 600 organizații din peste 54 de țări din Europa și Asia Centrală, analiza este importantă pentru radiografia la zi a drepturilor omului din perspectiva identității de gen și orientării sexuale.
Primele 5 state și ultimele 5 din clasament
1. Malta (89%)
2. Belgium (73%)
3. Luxembourg (73%)
4. Denmark (68 %)
5. Norway (68%)
–
45. Monaco (11%)
46. Russia (10%)
47. Armenia (8%)
48. Turkey (4 %)
49. Azerbaijan (2%)
Scorul total, în detaliu aici, ia în considerare chestiuni ce țin de egalitate și non-discriminare, familie, crimă din ură și discurs al urii, recunoașterea legală de gen și integritate corporală, spațiu de manifestare al societății civilie, și azil. Aceste 6 categorii tematice au în componența lor un număr de 69 de criterii, în care sunt analizate politici publice și legi din 49 de state, rezultatul fiind clasificat de la 0% adică încălcare crasă a drepturilor omului și discriminare, la 100% care reprezintă egalitate deplină și respectarea drepturilor omului. După analiza din ultimul an, s-au putut trage câteva concluzii importante:
- jumătate din țările analizate nu au adus nici o îmbunătățire a situației;
- în general, țările au regresat în standarde, pentru al doilea an la rând, protecțiile existente fiind înlăturate;
- segmentul drepturilor trans este cel în care lupta pentru drepturi egale ale comunității LGBTI este cea mai activă, fie cu rezultate pozitive sau negative;
- măsurile de protecție a persoanelor intersex împotriva discriminării este o altă zonă în care se văd rezultate, însă la o scară mult mai mică;
- deteriorarea este vizibilă acolo unde drepturile civile și politice sunt erodate, apărătorii drepturilor umane LGBTI sunt tot mai în risc, iar autoritățile statele iau măsuri pentru a împiedica manifestările publice și a submina societatea civilă din domeniu.
România a obținut un punctaj de 19%, situându-se alături de Republica Moldova, Polonia, Rusia, Letonia, Belarus, Monaco, San Marino, și Bulgaria în zona de 10-20%, adică în partea de jos a clasamentului general.